Blog 

    Blog

    Actuele berichten, handige tips en meer info over ons bedrijf.

    26-07-2022

    Cryptovaluta aangeven bij de Belastingdienst

    Inmiddels bestaan er een paar honderd cryptomunten, waarvan er een aantal ontzettend populair en van hoge waarde zijn. Sommige mensen denken dat ze hun cryptovaluta niet hoeft op te voeren in hun aangifte, maar iedereen in Nederland is verplicht zijn cryptomunten aan te geven bij de Belastingdienst. Crypto’s worden namelijk meestal tot je vermogen gerekend en daar moet je ook belasting over betalen. We vertellen je er meer over.
    cryptovaluta belastingdienst

    Wat zijn cryptovaluta?

    Cryptovaluta, of crypto’s, zijn valuta in digitale vorm die gebruikmaken van cryptografie om transacties te beveiligen, de bekendste is Bitcoin. Er komt geen centrale tegenpartij aan te pas, zoals een bank, waardoor veel mensen crypto’s interessant vinden. Je koopt een cryptovaluta met geld of je kunt je eigen cryptovaluta minen, dan verifieer je transacties van een specifieke crypto.

    Cryptovaluta en de Belastingdienst

    In Nederland is iedereen verplicht om zijn of haar cryptovaluta aan te geven bij de Belastingdienst. Meestal ziet de Belastingdienst je crypto’s als belegd vermogen, waardoor het net als je spaargeld en aandelen in box 3 valt. Je betaalt op dit moment belasting over de waarde van je crypto’s. Vanaf ongeveer 2025 zal daar verandering in komen: dan ga je belasting betalen over het daadwerkelijke rendement van een jaar. Wanneer je je salaris uitbetaalt krijgt in crypto's, je actieve trader bent of miner en daar je voornaamste inkomsten uithaalt, dan valt het in box 1: het belastbaar inkomen uit werk en woning. 

    Zoveel moet je dus betalen

    Grote kans dat jouw cryptovaluta in box 3 vallen. Je betaalt dan momenteel dus belasting over de waarde van je vermogen. Zoals hierboven benoemd zal dat vanaf ongeveer 2025 veranderen naar het betalen van belasting over het daadwerkelijke rendement. Voor 2022 is het heffingsvrije vermogen in box 3 vastgesteld op € 50.650 en met partner € 101.300. Je hoeft dus geen belasting te betalen over de winst van je crypto’s wanneer je (inclusief overig spaargeld en aandelen) onder dat bedrag blijft.

    Vallen jouw cryptovaluta in box 1? Dan is het een heel ander verhaal en betaal je er fors meer belasting over. Hoeveel belasting je betaalt is afhankelijk van je inkomsten. 

    Lever je jaaroverzichten van je crypto's aan bij je boekhouder

    Laat je je aangifte inkomstenbelasting door een boekhouder doen? Zorg dan dat je de jaaroverzichten van je cryptovaluta ook mee stuurt, net als dat je met je aandelen en beleggingen doet. Je boekhouder weet dan precies waar er wat ingevuld moet worden met betrekking tot je cryptovaluta en de Belastingdienst.