Utrecht: 030 753 9240 - Delft: 015 262 2533 - Amsterdam: 020 244 0184 info@deadministratie.nl     

Als ondernemer kan je veel onderweg zijn, de auto kan dan een ideale uitkomst zijn. Als ondernemer heb je namelijk de mogelijkheid auto van de zaak te rijden. Wanneer je dit van plan bent, zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden:

Aftrekbare kosten
Wanneer je een auto op naam van de onderneming koopt, wordt deze auto eigendom van jouw eenmanszaak, vof of B.V. Dit betekent dat ook alle kosten voor rekening van jouw onderneming zijn en dat deze kosten in mindering op de winst worden gebracht.

Voor de auto van de zaak kennen wij de volgende kosten:

  • Brandstof
  • Verzekering
  • Parkeerkosten
  • Onderhoud / APK
  • Motorrijtuigenbelasting
  • Afschrijving over de aanschafkosten

Bijtelling privégebruik

Een auto kan geheel zakelijk gebruikt worden, volledig privé zijn, maar ook gezamenlijk worden gebruikt. Wanneer een auto van de zaak meer dan 500 kilometer per jaar privé gebruikt wordt, dient hiervoor een bijtelling berekend te worden. Deze bijtelling geldt als een correctie op alle in aftrek genomen kosten voor de auto en het privé-voordeel dat je hebt als je zelf of jouw gezin de auto gebruikt. Indien de auto geheel of nagenoeg geheel (minder als 500 kilometer) privé wordt gebruikt, hoeft deze bijtelling niet berekend te worden.

Meer informatie over de bijtelling in privégebruik hier: bijtelling auto berekenen

Bijtelling privégebruik btw

Bij de aanschaf van een auto wordt vaak BTW in rekening gebracht, deze BTW evenals de BTW op de overige autokosten, mogen worden teruggevraagd in de aangifte omzetbelasting. Voor het privégebruik van de auto dient u ook hier een correctie te berekenen. Deze correctie wordt verwerkt in uw aangifte omzetbelasting.

Meer informatie over de btw bijtelling: btw bijtelling auto

Investeringsaftrek
Als ondernemer heb je recht op investeringsaftrek bij de aanschaf van bepaalde bedrijfsmiddelen. Voor personenauto’s geldt voor het recht op investeringsaftrek, dat de auto gebruikt moet worden voor beroepsvervoer. Ben je bijvoorbeeld actief in de bouw en gebruik je de auto voor het vervoer van jouw gereedschap, dan gebruik je de auto voor jouw beroep. Ook een taxichauffeur gebruikt de auto van de zaak voor beroepsvervoer en heeft dus recht op investeringsaftrek. De zakelijk auto die gebruikt wordt om van kantoor naar huis of een klant te rijden valt buiten deze categorie, hiervoor is het dus niet mogelijk investeringsaftrek te vragen. Het rijden van een milieuvriendelijke auto kan extra beloond worden.

Lease
Als ondernemer is het ook mogelijk een auto zakelijk te leasen. De leasekosten zijn dan aftrekbaar als autokosten, net als de overige autokosten die u maakt. Voor de leaseauto moet ook een bijtelling privégebruik berekent worden wanneer je de auto meer dan 500 kilometer per jaar privé gebruikt.

Zakelijk gebruik van de privé auto
Wanneer je de privé auto voor zakelijke doeleinden gebruikt mag je 0,19 ct per zakelijke gereden kilometer als kosten meenemen. Deze kosten mag je vervolgens onbelast aan jezelf vergoeden. Er moet dan echter wel een kilometeradministratie bijgehouden worden, meer informatie daarover hier: kilometeradministratie

Wanneer is het nu verstandig de auto zakelijk aan te schaffen? Je betaalt nooit meer aan bijtelling dan je aan kosten maakt voor de auto. Er ontstaan dan ook enkel een aftrek voor de auto als de kosten hoger zijn dan de bijtelling die je moet rekenen.

Twijfelt je over zakelijk of privé rijden, wij helpen je graag met jouw beslissing, neem gerust contact met ons op: direct contact

 

Lees onze andere blogs speciaal voor ondernemers hier: Blog

Direct naar de homepage: De Administratie