Houten: 030 753 9240 - Delft: 015 262 2533 - Amsterdam: 020 244 0184 info@deadministratie.nl     

BTW bijtelling auto

Iedere autobezitter heeft te maken met de btw bijtelling auto want bij aanschaf van een auto wordt vaak BTW betaald. Deze BTW mag u bij een zakelijk aangekochte auto terugvragen bij de belastingdienst. Wanneer de zakelijke auto ook privé gebruikt wordt dient er echter een correctie berekening gemaakt te worden. Deze correctie wordt de bijtelling privégebruik omzetbelasting genoemd.

Voor meer informatie over een kilometeradministratie kijkt u hier: kilometeradministratie

Hoe wordt de BTW bijtelling auto berekend?

De bijtelling btw auto kan op twee manieren berekend worden:

Een vaste correctie:

Wanneer er geen kilometeradministratie is bijgehouden, dient u een vaste correctie voor het privégebruik in aanmerking te nemen. De belastingdienst stelt het privégebruik standaard vast op 2,7% van de cataloguswaarde van de auto.

Voorbeeld:
Stel de cataloguswaarde van de auto is € 45.000,-, de correctie bedraagt 2,7% wat neerkomt op € 1.215,- per jaar. Heb je gedurende het jaar echter maar voor € 1.000,- aan BTW afgetrokken dan is de bijtelling ook € 1.000,-. In andere woorden de bijtelling is nooit hoger dan de door u terug te vragen BTW.

Naar ratio zakelijk – privé gebruik

Wanneer u een kilometeradministratie heeft bijgehouden staat daar in wat het aantal zakelijke en het aantal privékilometers waren gedurende het jaar. Dan correctie wordt dan ook naar het werkelijk zakelijk gebruikt berekend.

Voorbeeld:
Stel u rijdt in een jaar 50.000 kilometer en hiervan zijn er 10.000 privé. Tijdens de BTW aangiftes heeft u in totaal voor € 1.000,- aan BTW afgetrokken. In de laatste aangifte dient er dan een correctie van het percentage aantal gereden privé kilometers plaats te vinden. In dit geval was dit 20%. Als correctie volgt er dus: € 1.000 * 0,2 = € 200,-. In totaal heeft u dan dus een aftrek van € 800,- genoten.

Vrijgestelde of gemengde prestaties

Wanneer u enkel BTW vrijgestelde prestaties verricht kunt u geen BTW terugvragen, dit geldt ook voor de zakelijke auto.

Indien u zowel belaste als vrijgestelde werkzaamheden verricht kunt u alleen BTW terugvragen over uw belaste activiteiten. Er dient daarom een correctie ingediend te worden zodat de vrijgestelde activiteiten eruit gehaald worden.

Voorbeeld:
Stel uw totale auto bijtelling komt uit op € 800,-. U heeft een omzet van € 100.000 waarvan 20% uit BTW vrijgestelde activiteiten bestaat. Omdat de BTW alleen teruggevraagd kan worden voor belaste activiteiten zal er 20% van die € 800,- af moeten als correctie. De uiteindelijke bijtelling wordt dan dus: € 800 * 0,8 = € 640,-

Benieuwd wat de fiscale bijtelling gaat worden in uw aangifte inkomstenbelasting? Kijk dan eens op deze pagina: bijtelling auto berekenen