Houten: 030 753 9240 - Delft: 015 262 2533 - Amsterdam: 020 244 0184 info@deadministratie.nl     

Als ondernemer wil je het aangeboden werk zo goed en zo snel mogelijk afronden. Doe je dit goed dan zal de hoeveelheid werk gaan toenemen en moet je over personeel gaan nadenken. Al snel kom je op de vraag of je deze mensen vast of flexibel wil gaan inzetten en dat blijkt toch een lastige vraag te zijn.

We willen hier eens naar kijken vanuit het gezichtspunt van de ondernemer en van de werknemer. In deze blog bekijken we het vanuit de payroll methode, andere constructies zoals uitzendkrachten of ZZP’ers laten we even buiten beschouwing.

Als ondernemer zal je, zeker in het begin, zo min mogelijk risico willen lopen. Een payroll constructie kan dan zeker interessant zijn. Dit wordt zeker ook bepaald door de vraag of je vanuit een eenmanszaak (VOF) werkt of vanuit een B.V. Werk je vanuit een B.V. dan loop je als ondernemer slechts een beperkt risico, met een eenmanszaak (VOF) loop je als ondernemer echter een veel groter risico. In de payroll constructie komt de werknemer juridisch in dienst bij het payroll bedrijf, waardoor de grootste risico’s ook daar zullen vallen. Gaat het payroll bedrijf echter failliet dan komen alle niet betaalde belastingen en premies alsnog voor rekening van de ondernemer.

Als werknemer maakt het, wat betreft je rechtspositie, niet veel uit of je wel of niet bij een payroll bedrijf werkt. Het payroll bedrijf zal, als alles ‘normaal’ geregeld is, vallen onder de CAO voor het uitzendwezen. Bij de directe werkgever is dit afhankelijk van de branche waarin de werkzaamheden plaatsvinden.

Naast de risico’s zullen ook de kosten goed bekeken worden. Hier kunnen grote verschillen ontstaan. Natuurlijk wil een payroll bedrijf ook winst maken, het grote kostenverschil ontstaat echter vooral omdat de mogelijke ziektekosten en eventuele kosten bij het stoppen van de werkzaamheden voor rekening van het payroll bedrijf komen. De opslag die je als ondernemer betaald voor deze service ligt gemiddeld ergens tussen de 15 en 20%. Heb je op deze manier een enkele (laagbetaalde) werknemer dan valt het kostenverschil nog wel mee. Zijn er meerdere of beter betaalde personen dan zal dit verschil in Euro’s fors kunnen oplopen.

Het payroll bedrijf neemt ook de complete salarisadministratie voor haar rekening, dit kun je echter eenvoudig en vaak goedkoper uitbesteden aan een (goed) administratiekantoor.

Een derde aspect wat bekeken zal worden is de gewenste flexibiliteit. Als je verwacht dat de relatie met de werknemer langdurig kan zijn dat biedt de payroll constructie een voordeel, je kan via hen een langere tijd met tijdelijke contracten werken. Wat hier een voordeel is voor de ondernemer zal voor de werknemer vaak als een nadeel ervaren worden. Verder biedt het weinig extra’s, veel tijdrovende werkzaamheden moet je als ondernemer toch zelf blijven doen. Te denken is aan: werving en selectie, arbeidsvoorwaarden regelen, functioneringsgesprekken, eventueel ontslaan van, aansturen van de mensen enzovoort.

Een vierde aspect is de relatie tussen de ondernemer en de werknemer. Vaak maakt het dan toch een groot verschil, de werknemer is tenslotte niet in dienst bij de uiteindelijke ‘baas’. De werknemer kan het voelen alsof deze er niet echt bij hoort, terwijl de ondernemer zich altijd zal afvragen waar de uiteindelijke loyaliteit zal liggen.

Wil je als ondernemer gaan beginnen met personeel, of gaan uitbreiden, kom dan eerst eens met ons praten over de verschillende zaken die hier dan gaan spelen. Je kan ons vinden in Delft, Houten en Amsterdam. Natuurlijk stellen de payroll bedrijven het allemaal heel eenvoudig voor, zij willen ook een zo groot mogelijke markt voor zichzelf en dat hoeft niet altijd in het voordeel of belang van de ondernemer te zijn.

 

Lees hier de andere blogs: overzicht blog

Of ga direct naar de homepagina: De Administratie