Blog 

  Blog

  Actuele berichten, handige tips en meer info over ons bedrijf.

  19-02-2021

  3 tips om tijd te besparen als ondernemer

  Baal jij er ook weleens van dat er maar 24 uur in één dag zitten? Als ondernemer heb je het eigenlijk altijd druk. Maar weinig ondernemers werken net als veel mensen in loondienst, maximaal 40 uur per week. Voor de gemiddelde ondernemer zal het aantal wekelijkse werkuren veel hoger liggen. Het is een goed teken als je veel opdrachten binnen krijgt en/of producten verkoopt. Maar groeit jouw onderneming nog meer, dan zal je op een gegeven moment tegen je eigen capaciteit aanlopen. In dit artikel helpen we je op weg met een aantal eenvoudige tips, zodat jij tijd bespaart en je kunt focussen op wat je écht wilt: je bedrijf runnen. 

  1. Bespaar tijd door een krachtig werkplan

  Krijg je de hele dag veel e-mails en telefoontjes binnen? Het duurt even voordat je weer geconcentreerd bent op de taak waar je eigenlijk mee bezig was en door steeds je mails te checken, gaat telkens kostbare tijd verloren. Plan daarom je werkdag in door middel van vaste blokken voor bijvoorbeeld je emailafhandeling, het onderhouden van zakenrelaties en zo nodig ander uitvoerend werk. Psycholoog Thijs Launspach geeft in zijn boek ‘Fokking druk’ aan dat een meester-planner zijn prioriteiten op een rijtje heeft. Daarmee creëert hij overzicht en dat geeft rust. Stel jezelf vervolgens vragen als; hoeveel doe ik nou eigenlijk op één dag? Kom ik aan al mijn taken toe? Lukt het mij om binnen de afgesproken tijdsblokken te werken? Door zulke vragen te stellen, leer je in korte tijd veel over je manier van werken, verbeter je je werkzaamheden en groeit de kans dat je tijd bespaart en je efficiënter te werk gaat. Start dus vandaag nog met jouw krachtige werkplan. 

  2. Minder piekeren

  Voor veel ondernemers bepaalt hun bedrijf een groot deel van hun gedachten. Niet alleen tijdens werk, maar ook op de meest onnodige momenten: tijdens het koken, voor het stoplicht of tijdens het sporten. Piekeren verergert als je het keer op keer laat gebeuren. Uit onderzoek blijkt dat piekeren een ongunstig effect heeft op de slaapkwaliteit. Slaaptekort verslechtert daarbij weer het geheugen en op de lange termijn kan het risico op overgewicht, een hoge bloeddruk of een depressie groeien. Werk gerelateerd piekeren blijft een belangrijk onderliggend mechanisme in die wederkerige relatie tussen stress en slaap. Genoeg feiten, door naar de oplossing, want hoe stop je nu met piekeren? Steun zoeken bij vrienden en familie is fijn en vertrouwd, maar helaas niet altijd even objectief. Ga dus op zoek naar een geschikt klankbord, zoals een persoonlijke coach of je financiële adviseur. Die laatste weet precies hoe jouw onderneming ervoor staat en kan jouw financiële zorgen op een objectieve manier wegnemen en goed met je meedenken en -praten.

  3. Leer ‘NEE’ zeggen

  De cijfers liegen er niet om: volgens het CBS kampt inmiddels een op de 6 mensen met burn-out-verschijnselen. De oorzaak is eenvoudig: te veel stress, met name door de toenemende werkdruk. We werken te veel en te hard en dat vaak ook nog eens in onze vrije tijd. De grens tussen privé en werk vervaagt. Het drinken van ontspanningsthee, een midweek wellness of het aanschaffen van een abonnement op een meditatie-app is niet voldoende om jouw stressoren de baas te worden. Wie stressklachten wil voorkomen moet vaker ‘nee’ zeggen. Of zoals ondernemer Derek Sivers het zegt: ‘’Als ik niet ‘hell yeah’ denk over een bepaalde vraag, dan zeg ik nee. We hebben tijd te kort op deze aardbol, dus de ene ‘ja’ is een ‘nee’ voor iets anders. Ik ga niet meer voor de middelmatige ‘ja’ en de voorzichtige ‘nee’, ik kies alleen voor de ‘hell yeah’s’ en de‘hell no’s’’. 


  Voorkom dat je structureel onnodig veel energie besteedt door voortaan met deze drie eenvoudige tips tijd te besparen. Zo kun je je volledig focussen op het runnen van jouw eigen bedrijf. Natuurlijk hoef je als ondernemer geen JA te zeggen op alle taken die bij het ondernemerschap komen kijken. Bij De Administratie staan wij klaar om jou hierin te ondersteunen: van salarisadministraties tot professioneel, financieel advies. Zo bespaar je veel tijd die je als ondernemer goed kunt gebruiken en heb je een vaste, objectieve sparringpartner. Benieuwd geworden naar de mogelijkheden voor jouw onderneming? Neem contact met ons op.