Blog 

  Blog

  Actuele berichten, handige tips en meer info over ons bedrijf.

  26-03-2021

  5 tips om keuzes te maken als ondernemer 

  Als ondernemer ontkom je simpelweg niet aan het maken van keuzes. Ondernemers die in staat zijn om dat snel en bewust te doen, halen meer uit hun ondernemerschap én leven. Maar soms ben je niet helemaal zeker van de keuzes die je maakt. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het bijvoorbeeld gevolgen hebben voor de mensen om je heen, iets wat je liever vermijdt. Herken je dit als ondernemer? Lees dan dit artikel. We geven je vijf tips om je te ondersteunen in het maken van de juiste keuzes. 

  1. Stel prioriteiten aan jouw keuzes

  Het maken van keuzes kan vereenvoudigd worden door prioriteit te geven aan de keuzes die je écht wilt maken. Het stellen van prioriteiten draagt bij aan een effectief en versneld startproces. Een handige en eenvoudige manier om deze tip toe te passen is door de keuzes die je moet maken te rangschikken en te zorgen voor een deadline. Deze manier van werken zorgt ervoor dat je meer voldoening krijgt, omdat je de keuzes met prioriteit eerder maakt en dat voelt goed! 

  2. Voorkom afleiding

  Zeker in deze tijd van social media, is het moeilijk om geconcentreerd te blijven. Uit onderzoek blijkt dat het ongeveer vijftien minuten duurt voordat je de focus weer kunt oppakken als je eenmaal afgeleid bent. Een paar uur offline zijn vergt natuurlijk aardig wat discipline. Maar hoe minder afleiding je hebt, des te makkelijker je keuzes kunt maken. Je hoeft je niet langer meer bezig te houden met allerlei overbodige zaken als ‘moet ik dit mailtje nu direct beantwoorden?’ of ‘hoe zal ik reageren op dit sms’je?’. 

  3. Een minimalistisch leven

  Puilt jouw kledingkast uit of past er nog wel wat bij? Bill Gates en Mark Zuckerberg zijn succesvolle ondernemers die vrijwel altijd dezelfde kleding dragen. Waarom? Omdat deze twee mannen zich heel goed beseffen dat ze maar een beperkt aantal goede keuzes per dag kunnen maken. Deze willen ze niet verspillen aan het uitkiezen van hun kleding. Natuurlijk is dit een extreem voorbeeld, maar dat neemt niet weg dat structuur, simpelheid en orde ervoor zorgen dat je meer belangrijke keuzes in een dag kunt maken. Zorg voor een vaste routine en haal overbodige zaken weg uit je leven. Als ondernemer heb je rust nodig, zodat er plaats is voor focus waardoor je productiviteit omhoog zal schieten. 

  4. The Paradox of Choice


  Barry Schwartz, Amerikaans psycholoog, geeft in zijn boek The Paradox of Choice aan dat veel keuzes die wij moeten maken ons eigenlijk niet gelukkig maken. Hij vertelt dat je gedurende de dag onbewust zoveel keuzes moeten maken, dat op het moment dat er écht een belangrijke voorbij komt, je energie al op is. Domme keuzes schijn je vooral te maken als het grootste deel van jouw dag al voorbij is, je mentale energie is dan naar een te laag niveau gedaald. Hiermee komen we terug op het eerste punt: prioriteiten stellen aan je keuzes. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je de beste keuzes in de ochtend maakt, houd hier dus rekening mee in je prioriteitenlijstje qua tijdplanning.

  5. Je hoeft niet alles zelf te doen

  Je bent niet overal even goed in, dat kan niet. De uren gaan ‘m vaak zitten in het uitvogelen van administratieve en financiële zaken. De tijd die je hieraan kwijt bent, kun je ook besteden aan dat waar jij goed in bent: jouw eigen vakgebied en de werkzaamheden die daarbij komen kijken. Het is zeker niet de bedoeling om jouw administratieve en financiële vaardigheden hiermee met de grond gelijk te maken, het punt is daarentegen: delegeer. Als ondernemer hoef je namelijk geen ‘ja’ te zeggen op álle taken die bij het ondernemerschap komen kijken.  Met deze vijf tips wordt het als ondernemer mogelijk eenvoudiger om de juiste keuze te maken. Natuurlijk is een helpende hand altijd fijn. Bij De Administratie staan wij daarom klaar om jou te ondersteunen waar nodig: van salarisadministraties tot professioneel, financieel advies. Zo bespaar je tijd en energie voor het maken van andere belangrijke keuzes. Benieuwd geworden naar de mogelijkheden voor jouw onderneming? Neem contact met ons op.