Blog 

  Blog

  Actuele berichten, handige tips en meer info over ons bedrijf.

  11-01-2024

  Aan de slag met investeerders? Dit moet je weten

  Als je een eigen bedrijf wilt beginnen, je marktaandeel wilt vergroten of nieuwe producten wilt ontwikkelen, kan het zijn dat je daar best wat kapitaal voor nodig hebt. Geld dat je misschien niet meteen voor handen hebt. Je kunt natuurlijk lenen van de bank, maar een andere optie is werken met investeerders. Dat brengt niet alleen geld, maar ook nog andere voordelen met zich mee. We vertellen je er meer over.
  aan de slag met investeerders

  Lenen of aan de slag met een investeerder?

  Het antwoord op deze vraag hangt helemaal af van wat jij en je bedrijf nodig hebben. Als je geld leent van de bank, moet je dat terugbetalen met rente, maar je blijft wel volledig de baas over je eigen bedrijf. Kies je voor een samenwerking met een investeerder, dan deel je het financiële risico en profiteer je van extra kennis en een zakelijk netwerk, wat je bedrijf kan helpen groeien. Het nadeel is dat je je winst en soms ook een deel van de besluitvorming moet delen, afhankelijk van de afspraken die je maakt.

  De rol van een investeerder

  Wat een investeerder precies doet in jouw bedrijf hangt af van de afspraken die je samen maakt. Sommige investeerders houden zich op de achtergrond, zonder zich te veel te mengen in de gang van zaken, terwijl anderen een actievere rol innemen, bijvoorbeeld als adviseur bij strategische keuzes. Er zijn ook investeerders die nauwlettend de prestaties van je bedrijf volgen en deel uitmaken van het bestuur. Dit kan veel voordelen hebben, maar niet iedereen is hiernaar op zoek of staat daarvoor open. Uiteindelijk bepaalt wat je afspreekt in de overeenkomst hoe deze samenwerking eruitziet.

  What’s in it for them?

  Investeerders investeren om geld te verdienen. Ze willen winst maken door geld te steken in bedrijven of projecten die groeipotentieel hebben. Dit kan gebeuren door de waarde van hun investering te laten stijgen of door regelmatige inkomsten, zoals winstuitkeringen. Investeerders nemen wel risico's, maar hopen op financiële beloningen als de investering succesvol is. Belangrijk dus om jouw bedrijf of idee goed te presenteren als je een investeerder wilt overtuigen.

  Wanneer is het juiste moment?

  Er zijn verschillende fases van je bedrijf waarbij het slim kan zijn om samen te werken met investeerders. Hier zijn een aantal voorbeelden:

  Een nieuw bedrijf starten

  Wanneer je een nieuw bedrijf opricht en geld nodig hebt voor de beginfase, zoals het dekken van de opstartkosten, het ontwikkelen van je product of het kopen van de eerste voorraad, kunnen investeerders helpen met het nodige startkapitaal.

  Groeien met je bedrijf
  Als je al een bedrijf hebt en snel wilt groeien, kunnen investeerders bijdragen in het financiëren van deze groei. Denk aan budget voor het betreden van een nieuwe markt, uitbreiden van je producten of aannemen van personeel. Ook brengen investeerders vaak veel ervaring, kennis en een groot zakelijk netwerk mee, wat ook weer kan bijdragen aan de groei. 

  Je bedrijf klaarmaken voor verkoop
  Ook wel een exitstrategie. Als je jouw bedrijf later wilt verkopen, kunnen investeerders bijdragen aan het verhogen van de bedrijfswaarde en het aantrekkelijker maken voor kopers. 

  Waar vind je de juiste investeerder?

  Wil je werken met een investeerder? Dan is het belangrijk om de juiste persoon te vinden. Misschien ken je al iemand in je netwerk die geschikt is en bij jouw behoeften past. Zo niet, dan zijn er diverse websites waar investeerders zich aanbieden. Je kunt ze bijvoorbeeld vinden via crowdfunding websites en andere online netwerken. Zorg dat je goed voorbereid bent voordat je investeerders benadert, dit vergroot de kans op een succesvolle samenwerking.

  Een goede voorbereiding is het halve werk

  Zoals we hierboven zeiden, is het enorm belangrijk om je goed voor te bereiden voordat je investeerders gaat benaderen. Zorg dat je een duidelijk bedrijfsplan hebt, een goede en overtuigende presentatie, verwachtingen over je inkomsten en een interessant voorstel voor de investeerders. Laat ook zien wat jouw bedrijf uniek maakt en welke positie je momenteel in de markt inneemt. Zorg dat je alle belangrijke papieren, zoals juridische en financiële documenten, tot je beschikking hebt en denk na over hoe investeerders later eventueel weer uit je bedrijf kunnen stappen. Wees open voor vragen en discussie om het vertrouwen te winnen.

  Schakel professioneel advies in om je keuze definitief te maken

  Voordat je besluit om met investeerders te gaan werken, moet je goed afwegen of de voordelen groter zijn dan de nadelen en of het past bij jouw situatie. Het is slim om je financiële adviseur (zoals je boekhouder of account) hierbij te betrekken voor meer inzicht in je financiële prognoses en voor het presenteren van nauwkeurige documentatie van de cijfers. Voor het maken en onderhandelen van de investeringsovereenkomst schakel je een jurist in.

  Plan een online kennismaking in met De Administratie

  Heb je behoefte aan extra ondersteuning bij jouw salarisadministratie, boekhouding of fiscale vraagstukken? Misschien is een samenwerking met ons iets voor jou. Plan een online kennismaking in en ontdek wat we voor jouw onderneming kunnen betekenen.

  AFSPRAAK INPLANNEN