Blog 

  Blog

  Actuele berichten, handige tips en meer info over ons bedrijf.

  15-03-2022

  Data is goud

  'Data is de meest waardevolle grondstof ter wereld en moet daarom een plek op de bedrijfsbalans krijgen', aldus Financial Times-columniste Rana Foroohar in haar recent verschenen boek Big Tech (2021). Maar voor velen blijft data een beetje te abstract. Want wat is het precies? En hoezo is het voor jouw bedrijf of sector van belang? Wat ons betreft kun je niet vroeg genoeg beginnen om alle beschikbare (financiële) data van je onderneming slim in te zetten. Hoe je dat dan doet? Daar helpen we je graag bij!
  Data is goud

  Data als last

  Data zijn alle gegevens van processen, producten en klanten die (digitaal) beschikbaar zijn. Bijvoorbeeld je administratie is een grote bron van data. Deze financiële data wordt eigenlijk altijd al gebruikt om richting te geven aan een onderneming, al voor de hedendaagse computertechnologie met talloze mogelijkheden haar intrede deed. Met de komst van de computer is administratie onderdeel geworden van een van de voornaamste datastromen. Maar het consequent bijhouden en verwerken hiervan wordt door de meesten gezien als last, een verplichte taak. Het is dat het moet, maar leuk is anders. Bovendien kan het soms best ingewikkeld zijn om het écht goed te doen. Gelukkig zijn er administratiekantoren, zoals wij, die zich daar dagelijks mee bezig houden en daardoor verder kunnen kijken naar wat de mogelijkheden allemaal zijn met deze data.

  De Administratie doet meer met data

  Bij De Administratie kijken we dus verder dan alleen je boekhouding en zetten we graag een stapje extra. Wij zien data als een ontzettend waardevolle bron voor de ontwikkeling van je onderneming. Daarom proberen we steeds meer datagedreven te werken en op die manier te kijken hoe we voor jouw organisatie meerwaarde kunnen creëren. Het voornaamste doel: aanwezige data omzetten tot bruikbare informatie, zonder dat daar teveel extra tijd naartoe gaat. Het liefst willen we de data zo inzetten, dat we je goede onderbouwde adviezen kunnen geven en je kunnen ondersteunen in de groei van jouw onderneming. We vinden het ook belangrijk dat de uitkomsten daarvan helder en duidelijk gepresenteerd zijn, zodat iedereen het begrijpt. Denk aan overzichtelijke dashboards. 

  Hoe werkt dat voor jou?

  Data efficiënt gebruiken gebeurt al, denk bijvoorbeeld aan verschillende dashboards van beschikbare administratie-software. Maar we vinden dat standaard dashboards niet de enige oplossing zijn, wat dacht je van een uniek dashboard op maat met gedetailleerde inzichten? We willen een stapje extra zetten en kijken welke data interessant is voor jouw onderneming om daarop te kunnen sturen. Datagedreven werken begint altijd met een kritische analyse van de huidige datastromen en het inventariseren van de interne behoefte. Zo wordt al snel duidelijk of bepaalde data ontbreekt en wat de kwaliteit ervan is. Vervolgens moet bepaald worden hoe diverse datastromen gecombineerd worden, en dan wordt data echt goud. We zullen altijd klein en behapbaar starten, zodat je organisatie ook kan wennen aan het datagedreven werken.

  Samenwerken aan de toekomst

  Om onze ambities voor de toekomst waar te maken zijn we een samenwerking met DatalabFabriek gestart. Zij helpen organisaties om datagedreven te werken. De eerste stappen zijn al gezet en we zien een mooie toekomst tegemoet met de kennis en ervaring die zij in huis hebben. Ze denken mee over de software, het beheer, maar ook over dataveiligheid, privacy en talloze andere aspecten. 

  Datagedreven aan de slag

  Ben je benieuwd naar de ontwikkelingen die we binnen De Administratie maken en wil jij al in een vroeg stadium betrokken worden? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.