Blog 

  Blog

  Actuele berichten, handige tips en meer info over ons bedrijf.

  25-08-2021

  De 4 fasen van jouw reis als ondernemer

  Ondernemen is het mooiste wat er is en jouw topsport tegelijkertijd! Wij begrijpen als geen ander hoe belangrijk het is om hier plezier en vertrouwen in te behouden. Jouw reis als ondernemer is een bijzondere, waarin je successen en tegenslagen tegenkomt waar je op zult moeten anticiperen. In dit artikelen vertellen we je over de verschillende fasen in jouw ondernemersreis.

  Fase 1: De start-up

  De prille start van jouw onderneming! De fase waarmee het allemaal begint. Vol vertrouwen en enthousiasme ga je aan de slag. Na de hectische start-up kom je op het punt waarop je moet investeren in geld en tijd. Investeringen zijn namelijk nodig om deze fase te ontgroeien en voor de start van een bedrijf is een vitale financiering cruciaal. Dit is heel spannend en je vraagt je geregeld af of je op de goede weg zit. Natuurlijk is het verleidelijk om je met name te richten op omzet en sales, echter zijn er meer zaken die aandacht vereisen. Ben je zelfstandig ondernemer en ga je trouwen of ben je al getrouwd? Dan is het belangrijk om na te gaan wat het fiscaal partnerschap voor jouw onderneming betekent. Een ander belangrijk punt: de administratie! Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om die zelf te doen of om ‘m vanaf het begin al uit te besteden. Het aanbrengen van structuur in de beginfase biedt namelijk rust en ruimte, zodat jij je kunt focussen op de belangrijke zaken: de groei van je onderneming en je klanten blij maken. 

  Fase 2: Groeien

  In deze fase heb je voorafgaande angsten als het goed is overwonnen en de nodige investeringen aangedurfd. Het is tijd om gas te geven met je bedrijf en te gaan groeien! Op het moment dat de kop eraf is en je besluit om er volledig voor te gaan, verandert de energie. Onrust maakt plaats voor vertrouwen. Klanten sluiten zich aan en jouw onderneming heeft eindelijk bestaansrecht! Je zit nu in de fase van groei en je ervaart flow. Deze periode is cruciaal, jouw onderneming moet de groei namelijk wel aankunnen. Je krijgt behoefte aan een duidelijke groeistrategie. Investeren in structuur is key. Denk hierbij aan professionalisering, kennis, systemen en meer.  Sta in deze fase ook stil bij je eigen kwaliteiten: benut je die nu optimaal? Geef je leiding op de manier zoals je dat wilt? En zijn werk en privé goed met elkaar in balans? Door je verder te ontwikkelen als mens word je een betere ondernemer én leider. Leer jouw talenten en valkuilen herkennen, weet wat de impact van jouw leiderschapsstijl is en wat je moet doen om jezelf en je bedrijf verder te blijven ontwikkelen. 

  Fase 3: Jezelf misbaar maken

  De mate van jouw misbaarheid is sterk afhankelijk van de fase waarin je je als ondernemer bevindt. Als starter zal je veel tijd en inspanning in je onderneming stoppen, omdat-ie nog in de kinderschoenen staat. Je bent dan eenmaal onmisbaar. Om dit te veranderen moet je rekening houden met vele factoren. Jouw team van medewerkers en hun diversiteit is er hier één van. Het is belangrijk om een betrokken team te hebben die wil meegroeien met jouw onderneming. Belangrijk dus dat zij ruimte krijgen om uitdagingen aan te gaan en een kritische blik te werpen op heersende processen en structuren. Dit zal bijdragen aan de gezondheid en vooropgestelde koers van jouw onderneming. Ondernemers die op medewerkers kunnen terugplooien kunnen zichzelf makkelijker misbaar maken. Of je nu meer of minder misbaar wilt zijn: jouw onderneming moet blijven draaien als je er even niet bent. 

  Fase 4: Duurzaam groeien

  Om door te blijven groeien is het van belang om jezelf te onderscheiden van anderen. Denk bijvoorbeeld aan productaanpassingen, omdat marktontwikkelingen dit van je vragen. Op deze manier bouw je aan een future proof onderneming, werk je gefocust en zet je jouw ondernemersreis om in duurzaam succes. Tijdens je ondernemerschap zullen zich ongetwijfeld ook momenten voordoen waarin het ideaal zou zijn om uit te stappen. Het is verstandig om jouw uitstap binnen alle fasen in gedachten te houden, zodat je bedrijf op elk moment verkoopklaar is. Daarbij is het ook belangrijk om jezelf misbaar te maken als ondernemer (fase 3), omdat je onderneming dan meer waard wordt en je ‘m makkelijker kunt verkopen. Maar misschien wil je het reilen en zeilen op den duur ook wel volledig overdragen aan je kinderen. Belangrijk om in alle gevallen goed voorbereid te zijn.


  Elke fase is een beproeving in jouw ondernemerschap en heeft haar eigen kenmerken. Ondernemen is vooral iets wat je niet alleen hoeft te doen. Ga op zoek naar iemand die jou goed kan adviseren en door de verschillende fasen heen kan loodsen. Dit kan een vertrouwenspersoon of bedrijfsadviseur zijn, maar ook een administratiekantoor heeft specialisten in huis om je hierover te adviseren. Zij hebben immers informatie over de financiële stand van jouw onderneming al beschikbaar. Benieuwd hoe wij je daarmee kunnen helpen? Neem dan contact met ons op.