Blog 

  Blog

  Actuele berichten, handige tips en meer info over ons bedrijf.

  10-10-2023

  Een fietsplan voor je medewerkers

  Fietsen naar je werk: niet alleen duurzamer, maar ook veel beter voor je gezondheid! Als werkgever zijn dit goede redenen om je medewerkers aan te moedigen dit te doen. Natuurlijk is het niet voor iedereen even makkelijk om met de fiets naar het werk te komen, maar indien mogelijk, wil je het zo aantrekkelijk mogelijk voor ze maken. Bijvoorbeeld met een fietsplan!
  Fietsplan voor medewerkers

  Wat is een fietsplan precies?

  Een fietsplan is een aantrekkelijke regeling waarbij je medewerkers via jou als werkgever, met belastingvoordeel een fiets kunnen aanschaffen. Hieronder vallen ook elektrische fietsen, leasefietsen en pedelecs. Dit bevordert niet alleen de gezondheid en het welzijn van je medewerkers, maar draagt ook bij aan duurzaamheid door milieuvriendelijker woon-werkverkeer te stimuleren. Bovendien profiteer je als werkgever van mogelijke kostenbesparingen op gebieden zoals parkeerplaatsen en reiskostenvergoeding.

  De verschillende mogelijkheden

  Je hebt diverse opties bij het opzetten van een fietsplan. De meest gangbare zijn:

  Een fiets van de zaak

  Je kunt je medewerkers een leasefiets aanbieden. Jij schaft de fiets aan en je medewerker mag ‘m gebruiken. Hij of zij betaalt dan een vast bedrag per maand dat wordt ingehouden op het salaris. Voor medewerkers een fiscaal voordeel, want dit bedrag wordt niet belast voor de inkomstenbelasting. En ook een voordeel voor jou als werkgever, want de fiets valt buiten de werkkostenregeling.

  Een bijdrage geven

  Een andere optie is om een bijdrage te bieden in de aanschaf van de fiets. Dit kan een vast bedrag zijn of een percentage van de prijs. Dit wordt meestal verrekend met het salaris, waardoor je medewerker ook weer een belastingvoordeel heeft. Je kunt er ook voor kiezen om geld te lenen aan de medewerker om een eigen fiets aan te schaffen: dit is dan renteloos en belastingvrij. 

  De cafetariaregeling

  De cafetariaregeling is een regeling waarbij medewerkers belast loon uit kunnen ruilen tegen onbelast loon waardoor ze belastingvoordeel hebben. Je kunt in dit geval een cafetariaregeling opzetten, waarbij de medewerker dan een deel van het brutoloon inruilt voor een fiets. 

  Reiskostenvergoeding

  Uiteraard kun je ook, net als met de auto, je medewerkers een reiskostenvergoeding aanbieden voor de kilometers die medewerkers maken op de fiets van en naar het werk. Dit mag alleen als de medewerker op een eigen fiets rijdt. Deze vergoeding is belastingvrij tot een bepaald bedrag per kilometer. Momenteel (2023) mag je als werkgever in Nederland maximaal €0,21 per kilometer belastingvrij vergoeden, vanaf 2024 is dat €0,23. 

  Hulp bij het opstellen van een fietsplan

  Heb je ondersteuning nodig bij het opstellen van het ideale fietsplan? We kunnen met je meekijken en je adviseren bij het ontwikkelen van een plan dat perfect aansluit bij de behoeften van jouw organisatie en medewerkers. Neem gerust eens contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. 

  Plan een online kennismaking in met De Administratie

  Heb je behoefte aan extra ondersteuning bij jouw salarisadministratie, boekhouding of fiscale vraagstukken? Misschien is een samenwerking met ons iets voor jou. Plan een online kennismaking in en ontdek wat we voor jouw onderneming kunnen betekenen.

  AFSPRAAK INPLANNEN