Blog 

  Blog

  Actuele berichten, handige tips en meer info over ons bedrijf.

  10-08-2021

  Wel of geen arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten?

  Word je als zelfstandige ziek, dan zit je zonder inkomen. Je kunt niet bij de overheid aankloppen en bent zelf verantwoordelijk voor je inkomen. En dus moet je een financieel vangnet optuigen. Sommige ondernemers kiezen ervoor om zelf geld opzij te zetten voor noodgevallen of tijdens ziekte. Dat is natuurlijk een mogelijkheid, alleen houd je dan waarschijnlijk geen rekening met langdurige ziekte. Mocht het voorkomen dat je langer dan een half jaar uit de running ligt, dan is de kans groot dat jouw opzij gezette geld er wel doorheen is. En dat is zonde! Zelf een AOV afsluiten is in dit geval een slimmere keuze.

  Zelf AOV afsluiten

  Waarom een AOV afsluiten?

  Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is eigenlijk een must. Deze verzekering is speciaal voor zelfstandig ondernemers en voorziet je van een uitkering bij ziekte of invaliditeit. Je ontvangt een percentage van het geld dat je misloopt. Daarmee bescherm je jezelf tegen compleet inkomensverlies, en hoef je je geen zorgen te maken om je dagelijkse, noodzakelijke uitgaven. Zo kun jij de periode overbruggen en later zonder schulden weer fris aan de slag!

  Hoeveel met je opzij zetten?

  Als je erachter bent wat je nodig hebt bovenop de AOW-uitkering, dan kun je gaan rekenen. Op internet zijn gelukkig veel rekentools te vinden om jou in dit proces te ondersteunen. Met behulp van deze tools kun je het bedrag berekenen wat je dan maandelijks opzij moet zetten. Daarnaast is het fijn om met je boekhouder te overleggen wat er mogelijk is binnen de huidige omstandigheden van jouw onderneming om pensioen op te bouwen.

  Kosten AOV afsluiten

  Veel ondernemers denken dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) duur is, maar dat kan erg meevallen. De kosten hangen voor een deel af van de keuzes die je maakt, zoals de looptijd en het eigen risico. Daarnaast zijn ze ook afhankelijk van het soort AOV dat je afsluit. Je hebt dus gedeeltelijk zelf in de hand hoeveel premie je betaalt. Je leeftijd en je beroep zijn factoren die vastliggen.

  • De factoren waarmee je zelf invloed op de kosten uitoefent:
  • Het deel van je inkomen dat je verzekert (het verzekerd bedrag)
  • Vanaf welk percentage arbeidsongeschiktheid je een uitkering wilt krijgen
  • Wanneer je uitkering moet beginnen (eigen risico)
  • Tot wanneer de uitkering doorloopt
  • Wel of geen stijgende uitkering (het jaarlijks aanpassen van het verzekerd bedrag op basis van inflatie)

  Ja, doen dus, een AOV afsluiten

  Wij zeggen: absoluut doen! Wanneer je niets regelt, dan is er alleen de bijstand die iedereen krijgt als er geen inkomen is. Daarvoor moet eerst je eigen vermogen zoals spaargeld of een erfenis opmaken en dan krijg je maximaal het minimum loon. Heel belangrijk dus, een AOV afsluiten.