Blog 

  Blog

  Actuele berichten, handige tips en meer info over ons bedrijf.

  07-12-2021

  10 tips om 2021 af te sluiten en 2022 goed te starten

  Het einde van het jaar is in zicht, en dat betekent dat je voor je onderneming het jaar weer goed wilt afsluiten. Start het nieuwe jaar goed en fris met deze tips.

  1. Zorg dat je al je boekhouding op orde hebt

  Verzamel alle bonnetjes en facturen en voer ze op. Pas als er geen kasverschil is kun je je boekjaar afsluiten.

  2. Raadpleeg je boekhouder

  Kom je er niet uit met je boekhouding? Neem dan op tijd contact op met je boekhouder, hij of zij kan je goed helpen en kent alle belastingregeltjes.

  3. Loop je aftrekposten na

  Uitgaven voor je bedrijf, mag je opvoeren als aftrekpost. Dit zijn kosten als een (werk)laptop, opstartkosten voor je bedrijf, maar ook (een deel van) je telefoonrekening en reiskosten. Zonde om dit te laten liggen.

  4. Zorg dat je facturen betaald zijn

  Je wilt het nieuwe jaar fris beginnen. Zorg daarom dat al je facturen van 2021 netjes betaald zijn, en je daar niet meer achteraan hoeft te zitten.

  5. Doe investeringen nu nog

  Wanneer je boven een bedrag van €2.400 uitkomt met uitgaven voor je onderneming, kun je gebruikmaken van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Daarnaast mag je afschrijvingen op investeringen aftrekken van je winst. Het kan dus extra voordelig zijn om te investeren.

  6. Schenk dit jaar nog belastingvrij

  Wil je nog schenken aan een vriend, familielid of andere ondernemer? Dit jaar mag je €1.000 meer belastingvrij schenken.

  7. Zorg dat je privévermogen niet te hoog is

  Je privévermogen wordt belast in box 3 op basis van je vermogen op 1 januari. Zorg ervoor dat je niet teveel vermogen opneemt uit je bedrijf, óf daar zelfs vermogen naar terugstort.

  8. Schrijf je in voor een opleiding of training

  Vanaf januari 2022 mag je studiekosten niet meer aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting. Wil je nog een niet-zakelijke opleiding of training volgen? Dan kan het voordeliger zijn om je dit jaar nog in te schrijven. Vanaf maart 2022 kun je wel gebruikmaken van het STAP-budget, maar op = op dus wees er dan op tijd bij! 

  9. Maak plannen voor het nieuwe jaar

  Breng je plannen en doelen in kaart en start 2022 fris en fruitig! Een liquiditeitsbegroting is hiervoor erg handig, zo weet je precies hoe jij ervoor staat met je inkomsten en uitgaven.

  10. Schrijf je nu al in in het UBO-register!

  Voer jij een andere rechtsvorm dan een eenmanszaak? Grote kans dat jij je vóór 27 maart moet inschrijven in het UBO-register. Doe je dat niet, dan riskeer je een fikse boete. Lees hier meer over het UBO-register.

  Hulp nodig met het goed afsluiten van jouw jaar? Neem contact met ons op!