Blog 

  Blog

  Actuele berichten, handige tips en meer info over ons bedrijf.

  13-07-2021

  Overstappen van boekhouder: een nieuwe boekhouder

  Er kunnen verschillende redenen zijn om te willen veranderen van boekhouder. Vaak heeft het te maken met een tekort aan communicatie of in sommige gevallen met dat je je boekhouder voorbij groeit. Overstappen naar een nieuwe boekhouder kan de oplossing zijn. En zo moeilijk is dat helemaal niet! Maar wel handig om aan een paar dingen te denken. Wil jij overstappen van boekhouder? Deze stappen kunnen je helpen bij het kiezen van een betrouwbare nieuwe boekhouder voor jouw financiën en het overstapproces makkelijker maken.

  Overstappen van boekhouder

  Waarom overstappen van boekhouder

  Zoals we in de introductie vertelden kunnen er verschillende redenen zijn waarom je wilt veranderen van boekhouder. Deze horen wij het vaakst:

  Weinig communicatie en niet transparant

  Vaak komt het voor dat mensen niet tevreden zijn met hun boekhouder. Er is een tekort aan meedenken en adviseren. Informatie is vaak vaag en jij als ondernemer hebt juist behoefte aan duidelijkheid en transparantie. Dit werkt niet mee aan het vertrouwen, en dat is toch wel het allerbelangrijkste. Je vertrouwt je financiële administratie het liefst aan iemand toe waar jij je fijn bij voelt. Een professional die weet wat-ie doet, waarbij je niet het gevoel hebt zelf alles nog te moeten controleren. Een goede boekhouder houdt je op de hoogte, weet alle antwoorden op jouw vragen en adviseert je, zelfs als je daar niet om vraagt. Doet de jouwe dat niet? Dan is het wellicht tijd om eens onderzoek te doen naar een nieuwe boekhouder.

  Jij groeit je boekhouder voorbij

  Als je aan het begin van je zelfstandige carrière staat, kies je vaak voor een wat goedkopere boekhouder. Meestal zijn dit, net als jij, zelfstandig ondernemers of is het een simpel online boekhoudpakket. Zo heb je de minste vaste lasten. Maar als je gaat groeien, kom je voor steeds complexere vraagstukken te staan, waar jijzelf niet altijd het antwoord op weet en je huidige boekhouder misschien ook niet. Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe boekhouder. Daarnaast wordt continuïteit in verdere fases ook steeds belangrijker en wil je liever niet afhankelijk zijn van één persoon. Op dat moment is het slim om over te stappen naar een grotere partij met meer expertise in huis. Denk aan een administratie- of boekhoudkantoor. Dit geeft je rust, omdat je weet dat de verwerking van jouw administratie altijd doorloopt. 
  Het kiezen van een nieuwe boekhouder

  Het kiezen van een nieuwe boekhouder

  Is de conclusie dat je toch beter kunt overstappen van boekhouder? Houd dan rekening met de volgende zaken bij het kiezen van een nieuwe boekhouder voor jouw financiën:

  Boekhouder of accountant?

  Er zit een verschil in. In sommige gevallen is je onderneming verplicht om een accountant in te schakelen. Er zit overlap tussen de werkzaamheden, maar soms kan de een toch een slimmere keuze zijn dan de ander. Meestal is een boekhouder meer dan voldoende, en een stuk goedkoper. Twijfel je? Lees dan dit artikel: Accountant of boekhouder: wat past bij jouw onderneming?

  Het team

  De mensen die met jouw financiën aan de slag gaan. Bekijk het team op de website. Zijn er diverse expertises in huis? Weet wie er voor je klaarstaat.
  ONTMOET ONS TEAM

  Reviews

  Ook handig is om even de reviews te bekijken van het kantoor of de nieuwe boekhouder waar je mee in zee wilt gaan. Zijn deze alleen maar negatief? Dan kun je misschien beter even verder zoeken.

  Kennismaking

  Verder is een klik ook heel belangrijk, misschien wel het allerbelangrijkste. Zitten jullie op dezelfde lijn en voel je je begrepen? Plan daarom altijd eerst een kennismaking in, zo weet je zeker dat die klik er is. Vertrouwen is namelijk altijd de basis voor een goede verstandhouding tussen jou en je boekhouder of accountant. Zoek iemand met wie je een duurzame samenwerking aan kunt gaan voor de toekomst van jouw onderneming. 

  Daarnaast is het ook fijn om te weten of de partij waarmee je in zee wilt gaan affiniteit heeft met jouw branche. Die informatie kan zeer waardevol zijn voor de toekomst en groei van jouw onderneming.
  KENNISMAKING INPLANNEN MET DE ADMINISTRATIE
  Overstappen van boekhouder: zo werkt het

  Het daadwerkelijke overstappen van boekhouder

  Heb je een nieuwe boekhouder uitgekozen waar je je helemaal prettig bij voelt? Super! Dan is het handig om met de volgende dingen rekening te houden:

  Boekhouding overzetten

  Dat lijkt nogal een werkje! Gelukkig valt dit reuze mee en een goed administratiekantoor kan dit gemakkelijk voor je regelen. Samen met de huidige boekhouder wordt er gezorgd voor een zorgeloze overstap. Zo kun jij door met de dagelijkse gang van zaken. Bij ons doen we dat digitaal, zo heb je meteen toegang tot al je eigen documenten op één overzichtelijke plek.

  Houd rekening met de opzegging

  Sommige boekhouders werken met een opzegregeling. Check dat in het contract wat je hebt afgesloten. In sommige gevallen beroepen boekhouders zich op een verbrekingsvergoeding als jij de samenwerking per direct stop wilt zeggen. Dit is niet verplicht. Neem contact met ons op indien jouw boekhouder dit zegt.

  Werkzaamheden al in gang? Rond ze eerst af met je huidige boekhouder

  Je huidige boekhouder is continu bezig met jouw administratie. Het kan dus zo zijn dat hij of zij midden in werkzaamheden voor jou zit wanneer jij opzegt. Laat je boekhouder deze werkzaamheden dan eerst afmaken, want aan een halve jaarrekening of aangifte heb je helemaal niks en je nieuwe boekhouder moet het dan alsnog helemaal opnieuw doen. 

  Sit down and relax

  Verder hoef jij niks te doen! Een nieuwe, goede boekhouder haalt alle informatie die hij of zij nodig heeft op bij je oude boekhouder. Na de opzegbrief naar je huidige boekhouder wordt de overstap in gang gezet. Jij hoeft zo min mogelijk te doen, zodat je gewoon door kunt gaan met het reilen en zeilen van je onderneming. Samen zorg je ervoor dat je oude boekhouding goed (digitaal) opgeslagen wordt, zodat jij daar altijd toegang toe hebt.

  Overstappen van boekhouder

  Wil jij de overstap maken naar een nieuwe boekhouder en ben je benieuwd naar De Administratie? Neem vrijblijvend contact met ons op of plan een kennismaking in. Wie weet zijn we de perfecte match voor elkaar!