Blog 

  Blog

  Actuele berichten, handige tips en meer info over ons bedrijf.

  13-04-2021

  Accountant of boekhouder: wat past bij jou?

  Ken jij het verschil tussen een accountant en boekhouder? In sommige gevallen is je onderneming verplicht om een accountant in te schakelen. Er zit overlap tussen de werkzaamheden, maar soms kan de een toch een slimmere keuze zijn dan de ander. Dus wat doet een accountant en wat doet een boekhouder dan precies? Accountant of boekhouder, en accountantskantoor of administratiekantoor: we vertellen je er meer over.
  Accountant of boekhouder en het verschil

  Wat doet een boekhouder?

  Allereerst handig om je uit te leggen wat een accountant en een boekhouder precies doen. Wat doet een boekhouder: een boekhouder gaat vooral uitvoerend aan de slag. Hij of zij houdt alle inkomsten en uitgaven van je onderneming bij en regelt je administratie: van het opstellen en versturen van facturen tot aan het indienen van belastingaangiftes. Als ondernemer ben je verplicht om je boekhouding bij te houden, of je het nu zelf doet of uitbesteedt. Op deze manier kun je aan de Belastingdienst bewijzen dat je aangiftes eerlijk zijn ingevuld. 

  Wat doet een accountant?

  Een accountant maakt met name jaarrekeningen op, controleert deze en verzorgt je financiële administratie. Hij of zij is altijd opgeleid voor deze werkzaamheden. Daar heb je ook nog verschillende gradaties in: een AA accountant die een hbo Accountancy opleiding heeft afgerond en een RA accountant die dat op universitair niveau heeft gedaan. Je kunt er in ieder geval van op aan dat je accountant de benodigde kennis in huis heeft om je te helpen.

  Het verschil tussen accountant en boekhouder

  Het grootste verschil tussen een accountant en boekhouder, is dat een accountant áltijd een speciale opleiding heeft gedaan om zich zo te mogen noemen, dit is een beschermde titel. Hier betaal je ook voor. Een accountant is een stuk duurder dan een boekhouder. Over het algemeen heeft een accountant een meer controlerende rol en is de boekhouder met name uitvoerend aan het werk. Maar er zit in de praktijk veel overlap in. Heb je complexere vraagstukken? Bijvoorbeeld over bedrijfsfinancieringen of bedrijfsoptimalisatie, zal een boekhouder je vaak doorverwijzen naar een accountant. Maar die weet meestal weer minder over belastingregels en -voordelen voor kleine ondernemers.

  Accountant of boekhouder: wat is nu de juiste keuze?

  In sommige gevallen ben je volgens de wet verplicht om een accountant in te schakelen om je boekhouding te controleren. Dat is zodra je bedrijf meer dan 50 man personeel heeft, een balanstotaal groter dan zes miljoen of een netto-omzet hoger dan twaalf miljoen. Ook wanneer je een lening aanvraagt bij de bank kan het zijn dat je een accountantsverklaring nodig hebt. Meestal schakel je de accountant dan eenmalig in. Het komt dan ook regelmatig voor dat je met een boekhouder én een accountant werkt. Een boekhouder is vaak goedkoper dan een accountant, dus voor kleine ondernemingen is dat interessanter en meer dan voldoende. 

  Administratiekantoor of accountantskantoor?

  Daarnaast kun je ook kijken naar een administratiekantoor of accountantskantoor. Zij hebben alle benodigde kennis voor jouw onderneming in huis. Het grootste verschil tussen die twee, is dat binnen een accountantskantoor een accountant aanwezig is die de jaarrekeningen aftekent. Een administratiekantoor mag, net als een boekhouder, geen accountantsverklaring afgeven. Verder voert deze meestal exact dezelfde taken uit als een accountantskantoor. Indien jouw onderneming volgens de wet verplicht is om je jaarrekening af te laten tekenen door een accountant, kun je er voor kiezen om die los in te schakelen.

  Doe wat goed voelt

  Maar het allerbelangrijkste is dat je goed kijkt naar je bedrijf. Waar heb je behoefte aan? En waar wil je voor betalen? Vertrouwen is altijd de basis voor een goede verstandhouding tussen jou en je boekhouder of accountant. Heb je dat niet? Dan is het misschien wel eens tijd om over te stappen. Kijk niet alleen naar de prijs, maar doe vooral wat goed voelt. Met wie heb je een klik en met wie kun je een goede samenwerking aan voor de toekomst van jouw onderneming. Je wilt namelijk niet elk jaar weer overstappen. 

  Alles onder één dak bij De Administratie

  Bij De Administratie hebben we specialisten in huis op elk gebied. De boekhouder wordt steeds meer gezien in de rol als coach, en wij werken hier met het team naartoe. We blijven ons ontwikkelen om met jouw onderneming mee te groeien naar de toekomst.


  We werken met een team van boekhouders, adviseurs, controllers, fiscalisten en relatiemanagers met jarenlange ervaring. Zo is er altijd een match voor jouw onderneming, en ben je verzekerd van de beste kwaliteit. Van het indienen van je aangiftes tot toekomstplannen maken voor je bedrijf. En dat voor een betaalbare prijs. Het kan zijn dat we soms een externe accountant moeten inschakelen wanneer dat volgens de wet verplicht is, maar anders heb jij bij ons alles onder één dak. Interessant? Neem dan contact met ons op om kennis te maken. 
  CONTACT OPNEMEN