Blog 

  Blog

  Actuele berichten, handige tips en meer info over ons bedrijf.

  03-03-2021

  Alle fiscale (corona)weetjes voor 2021

  2020 was een pittig jaar, vol uitdagingen. Hopelijk hebben jij en je onderneming het goed doorstaan. Met de nieuwe maatregelen en vaccinaties in het verschiet, gaan we 2021 hoopvol in. We geven je graag wat informatie om dit nieuwe jaar goed van start te gaan met je administratie.

  Corona steunmaatregelen

  NOW en TVL versterkt

  De Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW)-regeling blijft het eerste kwartaal van 2021 gelijk aan die van het vorige kwartaal. Dit vanwege de verscherpte coronamaatregelen. De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) krijgt een nieuw subsidiepercentage. Afhankelijk van je omzet dervingspercentage is die tussen de 50% en 70%.


  Belastinguitstel aanvragen

  De termijn voor het aanvragen van uitstel van belasting betaling is verlengd tot 1 april 2021. Heb je in 2020 gebruik gemaakt van belasting betalingsuitstel? Dan start op 1 juli 2021 de afbetaling, waar je ruim de tijd voor krijgt: 3 jaar.


  Investeringskorting voor bedrijven

  De overheid stimuleert bedrijven om investeringen te doen. Hiervoor stellen ze een korting beschikbaar, de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK). Heb jij nieuwe investeringsplannen voor dit jaar of voor 2022? Dan kun je de korting verrekenen met de af te dragen loonheffing. Je vraagt de korting aan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

  Tips om het jaar goed te starten

  Houd je voorlopige aanslag 2021 in de gaten!

  Is je voorlopige aanslag inkomstenbelasting of je vennootschapsbelasting gebaseerd op de juiste verwachtingen van het nieuwe jaar? Of is je winstverwachting een stuk lager of hoger? Voorkom een onverwacht hoog bedrag en check het alvast. Zodra de voorlopige aanslag is vastgesteld, ontvang je een brief van de Belastingdienst. 


  Je heffingsvrije vermogen

  In box 3, je belastbaar inkomen uit sparen en beleggen, komt er dit jaar veel vrije ruimte bij. Je vermogen waar je geen belasting over betaalt, stijgt van €30.846 naar €50.000. Het belastingtarief gaat in deze box omhoog van 30% naar 31%. Het komende jaar zal er nog flink wat veranderen in deze box, dus houd het in de gaten.


  Woning kopen?

  Misschien kom je in aanmerking voor een vrijstelling van de overdrachtsbelasting. Dit is voor (jonge) starters tussen de 18-35 jaar. Bij een woning niet duurder dan €400.000 kun je tot en met 2025 gebruik maken van deze vrijstelling. Lees hier meer informatie en kijk of je in aanmerking komt.


  Aftrekposten tegen een lager percentage

  Zit je in de hoogste schijf? In 2021 wordt de hyptheekrenteaftrek geleidelijk verder afgebouwd als je inkomen meer is dan €68.507. Je kunt dan de aftrekbare kosten voor de eigen woning tegen maximaal 46% aftrekken. Dat percentage wordt de komende 3 jaar steeds verder afgebouwd tot 37,05%. De afbouw kan aanleiding zijn om je inkomen en vermogen anders te structureren. Hulp nodig? Wij kijken graag met je mee, neem contact met ons op.


  Verlaging vpb-tarief voor BV’s

  De hoge-vennootschapsbelasting blijft in 2021 op 25%, de lage-vennootschapsbelasting gaat van 16,5% naar 15%. Vanaf 2021 geldt de hele wijziging voor een winst tot €245.000, waar dit eerder €200.000 was. In 2022 zal deze grens verder verhoogd worden naar €395.000. De wijzigingen kunnen aanleiding zijn om eerder over te stappen van een eenmanszaak naar een B.V. 


  Advies nodig?

  Meer vragen over bovenstaande onderwerpen of hulp nodig met het maken van een keuze voor jouw onderneming? Neem dan contact met ons op en dan denken we met je mee over de beste optie.

  Na het verzenden toch nog een gevoel van twijfel? Geen zorgen, je kunt je aangifte opnieuw openen om fouten te herstellen, zolang er nog geen definitieve aanslag is opgelegd. Vergeet niet om na het aanpassen de aangifte dan nogmaals te ondertekenen en in te sturen.

  Kom je tijdens het invullen van je aangifte erachter dat je de jaren hiervoor een belastingvoordeel over het hoofd hebt gezien of een fout hebt gemaakt? Dan kun je tot vijf jaar terug je aangifte wijzigen.