Skip to main content

  Blog 

  Blog

  Actuele berichten, handige tips en meer info over ons bedrijf.

  11-05-2021

  3 tips voor de groei van jouw onderneming

  Bedrijfsgroei is mogelijk op allerlei manieren. Er is gelukkig niet één methode die allesbepalend is. Om je bedrijf te laten groeien heb je vaak een combinatie van verschillende maatregelen nodig. Soms kan de doorslag hem al zitten in het veranderen van een disfunctionele, vastgeroeste aanpak. Aan de andere kant kan het ook voorkomen dat er rigoureuze beslissingen moeten worden gemaakt om ervoor te zorgen dat je bedrijf weer vooruit kan. Wat de beste manier is om te groeien, is lastig te definiëren en verschilt per bedrijf. In dit artikel geven we je drie tips.

  1. Zorg voor een heldere missie en visie

  Missie en visie zijn belangrijke pijlers in de strategie van jouw onderneming. Aan de hand van je visie kijk je naar wat je met je onderneming wilt bereiken. Vanuit daar kun je een missie uitstippelen, die helpt om je visie te bewerkstelligen. Zorg dat je deze pijlers niet uit het oog verliest als je wilt groeien. Stem de keuzes die je voor je onderneming maakt bewust af op de visie.


  Start je net met je bedrijf? Dan is het belangrijk om een ondernemingsplan op te stellen om te bouwen aan jouw succes. In deze video vertelt de KVK je over het belang van zo'n ondernemingsplan:

  2. Weet waar je staat

  Wil jij groeien? Dan is het belangrijk om te weten hoe ‘gezond’ jouw bedrijf is. Waar sta je op dit moment? Gaat de business goed of kom je elke maand te kort? Wanneer je dat goed in beeld hebt, kun je overwegen om geld te lenen of bijvoorbeeld een crowdfunding te starten om jouw groei te realiseren. Het is slim om dit te doen wanneer het goed gaat met je onderneming.


  "Maar zolang het goed gaat met mijn onderneming, heb ik toch geen extra geld nodig?"


  Dit is een veelvoorkomende, maar verkeerd beredeneerde gedachte. Juist op het moment dat het goed gaat, is het interessant om extra geld te hebben. Op die manier creëer je flexibiliteit. Je houdt je eigen geld namelijk vrij voor andere kostenposten, bijvoorbeeld voor onverwachte mindere tijden. Wil jij goed in beeld krijgen wat de status van jouw bedrijf is en of het verstandig is om een crowdfunding of zakelijke lening te openen? Schakel dan een financieel specialist in, zoals je boekhouder of accountant. Die weten immers alles over de financiële status van jouw onderneming.

  3. Maak slimme keuzes

  Wanneer je jouw missie en visie helder in beeld hebt en je haalbare doelen hebt gesteld, zijn er verschillende manieren om daar te komen. Er is er geen goed of fout, maar er zijn wel slimme keuzes die je kunt maken. Als je ambitie hebt om te groeien kan het verstandig zijn om een bepaalde rechtsvorm te voeren. Ook moet je denken aan zaken als het inhuren van personeel: werk je met vaste medewerkers of met een flexibele schil? Wat doe je met kansen die voorbij komen,  zoals het overnemen van een andere organisatie? 

  Dit zijn vraagstukken waar je als ondernemer waarschijnlijk niet dagelijks mee te maken zult hebben, maar desalniettemin zijn ze erg belangrijk voor de toekomst van jouw onderneming. Het is verstandig om de verschillende opties af te wegen. Best lastig, want er komt meer bij kijken dan alleen het daadwerkelijk maken van deze keuzes, vooral op financieel gebied. Daarom is het slim om te sparren met een expert die voor jou de voordelen en eventuele nadelen op een rijtje kan zetten.

  Jouw onderneming is uniek

  Er zijn velen wegen die naar Rome leiden. Waar voor jouw onderneming plan A het beste werkt, zal een ander bedrijf meer profijt hebben bij de uitvoering van plan B. Groeien doe je op jouw eigen manier. Wil jij de financiële status van jouw bedrijf helder in beeld krijgen en sparren met een professional? Neem dan gerust contact met ons op. Samen kijken we naar de beste manier om te groeien. We staan voor je klaar!