Blog 

  Blog

  Actuele berichten, handige tips en meer info over ons bedrijf.

  20-07-2021

  Heb jij je pensioen al geregeld?

  Als ondernemer bouw je niet automatisch aan een pensioen. Als je in de toekomst niet alleen wilt leven van een AOW-uitkering, dan is het van belang om een regeling te treffen voor je oude dag. Denk je aan de toekomst en vermoed je meer nodig te hebben om fijn te kunnen leven? Op deze manieren kun jij je pensioen opbouwen.

  Wat heb je later nodig?

  AOW bouw je als Nederlander automatisch op. Dit bedrag kan lager uitvallen als je samenwoont of enige tijd in het buitenland hebt gewerkt en/of gewoond. Het is verstandig om allereerst te berekenen wat je ongeveer zult ontvangen aan AOW en wat je nodig denkt te hebben in de toekomst. Er zijn een aantal zaken die het pensioenbedrag beïnvloeden, zoals:

  • Je woonlasten;
  • Wat je al hebt opgebouwd aan pensioen;
  • De levensstandaard die je wenst;
  • Wanneer je wilt stoppen met werken.

  Hoeveel moet je opzij zetten?

  Als je erachter bent wat je nodig hebt bovenop de AOW-uitkering, dan kun je gaan rekenen. Op internet zijn gelukkig veel rekentools te vinden om jou in dit proces te ondersteunen. Met behulp van deze tools kun je het bedrag berekenen wat je dan maandelijks opzij moet zetten. Daarnaast is het fijn om met je boekhouder te overleggen wat er mogelijk is binnen de huidige omstandigheden van jouw onderneming om pensioen op te bouwen.

  Op welke manieren kun je pensioen opbouwen

  Voor sommige branches is het verplicht om pensioen op te bouwen. Dat geldt bijvoorbeeld voor ondernemers in de gezondheidszorg, en ook voor schilders en notarissen. Als je vrijwillig pensioen wilt opbouwen dan heb je daar verschillende manieren voor. Hieronder drie mogelijke aanpakken:

  Zelf sparen of beleggen

  Deze optie is interessant als je volledige controle wilt houden op je verdiende inkomen. Als je gaat sparen zet je maandelijks een bedrag opzij en beheer je zelf dit geld. Dit is een fijne manier om zekerheid te hebben. Een nadeel van deze aanpak kan zijn dat het geld aan het einde van de rit gedaald is in waarde. Deze waardevermindering kan veroorzaakt worden door een lage rentestand en/of inflatie. Er is ook een mogelijkheid om te te beleggen met je gespaarde geld. Deze aanpak levert meer rendement op, maar brengt ook meer risico met zich mee. Weeg bij beleggen dus goed de voor- en nadelen tegen elkaar af en wees je goed bewust van de mogelijke risico’s.

  Banksparen of lijfrenteverzekering

  Dit lijkt veel op de optie hierboven: je opent een bankrekening of sluit een verzekering af en betaalt daar premie voor. Het nadeel van deze aanpak is dat je tussentijds niet aan het geld kunt komen, omdat het geld op geblokkeerde rekeningen staat. Voordelig is dat deze regeling fiscaal zeer aantrekkelijk is. Het gespaarde bedrag mag je namelijk aftrekken van je inkomstenbelasting aangifte. 

  Hoe banksparen werkt? Je bepaalt van te voren in welk tijdsbestek je het opgebouwde bedrag wilt laten uitkeren. Overlijd je eerder, dan gaat het bedrag naar de nabestaanden. Leef je langer, dan houdt de rekening op en zal je maandelijkse inkomen terugvallen naar het AOW-bedrag. Een lijfrenteverzekering werkt soortgelijk, maar keert uit totdat je overlijdt. Bij overlijden wordt het resterende bedrag niet uitgekeerd aan nabestaanden, tenzij hiervoor een speciale verzekering is afgesloten.

  De fiscale oudedagsreserve (FOR)

  De FOR is een van de aftrekposten die je jaarlijks in kunt zetten om je behaalde winst te drukken, zodat je hierover minder belasting hoeft te betalen. Dit is mogelijk door je belastingheffing vooruit te schuiven over dat deel van de winst. Uiteindelijk betaal je gewoon belasting, maar dan over de uit te keren premies als je de AOW-leeftijd bereikt hebt (via de inkomstenbelasting). Vanaf deze leeftijd betaal je minder inkomstenbelasting waardoor deze regeling interessant is. 

  Meer informatie

  Ben je benieuwd wat er verandert aan je inkomen en uitgaven na pensionering? Vraag je je af waar je rekening mee moet houden en wat voor jou de beste optie is? Neem dan contact met ons op. We kunnen je helpen met het adviseren over verschillende financiële zaken, waaronder je pensioenregeling. We staan voor je klaar!