Blog 

  Blog

  Actuele berichten, handige tips en meer info over ons bedrijf.

  22-06-2021

  3 financiële tips voor ondernemers

  Elk bedrijf begint met een idee, maar elk idee heeft geld nodig om tot bloei te kunnen komen. Voor de start van een bedrijf is een vitale financiering cruciaal. Als het eenmaal draait, blijven fondsen soms ook nodig. Daarnaast is geld voor investeringen nodig om de groei van je bedrijf te stimuleren. In dit artikel geven we je drie tips om financieel vitaal te worden én te blijven. 

  1. Een financieel overzicht

  Een goed financieel overzicht zorgt ervoor dat je je inkomsten en uitgaven kunt inschatten en plannen. Hiermee vermijd je onverwachte kosten en financiële uitdagingen. Maar hoe ga je dan als ondernemer overzichtelijk te werk? Een handige methode is om een overzicht te maken van maandelijkse, jaarlijkse en overige periodieke kosten. Verder is het handig om dat ook voor onvoorziene zaken te doen. Kijk bijvoorbeeld terug op de afgelopen maanden: welke financiële tegenvallers zijn er op je pad gekomen? Denk bij onvoorziene zaken ook aan de toekomst. Wat als de huur van je bedrijfspand omhooggaat? Wat als je bedrijf vervroegd toe is aan vernieuwing? Je kunt inspelen op dit soort zaken door maandelijks geld over te maken naar je zakelijke spaarrekening. Zo heb jij als ondernemer altijd voldoende reserves en dat biedt rust!

  2. Een kritische blik op jouw verdienmodel

  Hoe verdien jij als ondernemer je geld? Wist je dat er maar liefst vijftig verschillende verdienmodellen zijn, waarvan uurtje- factuurtje en goederenverkoop de bekendste zijn. Jouw klanten en business ontwikkelen zich voortdurend. De techniek verandert daarbij ook continu. Denk aan robotisering, 3D-printing en digitalisering. Wat betekenen deze nieuwe technologieën en trends voor jouw zakelijke verdienmodel en zijn er mogelijk kansen waar je met je bedrijf op kunt inspelen? Een actueel en slim verdienmodel zorgt ervoor dat je klaar bent voor de toekomst. Met behulp van het Business Model Canvas, opgesteld door de KVK, kun je kijken welk verdienmodel het beste past bij jouw bedrijf.

  Het Business Model Canvas van de KVK

  3. Voorkom financiële problemen

  Zo enthousiast begonnen en vervolgens na minder dan vijf jaar weer gestopt. Het overkomt meer dan 40% van de ondernemers in Nederland. Een goede voorbereiding is daarom van belang, maar hoe doe je dat? Het is handig om vooruit te kijken en te plannen, denk aan tip twee. Hier vertelde we je over het belang van een goed financieel overzicht. Daarnaast is het verstandig om geld te reserveren wanneer dit kan. Tot slot kun je je laten adviseren. Een accountant of boekhouder kan daarin een belangrijke rol spelen: zij weten immers alles over jouw financiële stand van zaken. Probeer als ondernemer altijd drie stappen vooruit te denken en sta ook stil bij de mogelijke worst case scenario’s. Kom je toch in financiële problemen? Durf dan zeker om hulp te vragen.

  Aan de slag!

  Het opstellen van een financieel overzicht, een blik werken op jouw zakelijke verdienmodel en het voorkomen van financiële problemen, zijn een goede basis voor een gezonde onderneming. Hulp nodig bij een van deze punten? Ons team staat voor je klaar!

  Contact opnemen