Blog 

    Blog

    Actuele berichten, handige tips en meer info over ons bedrijf.

    28-09-2021

    Wanneer ben je fiscale partners en wat is een fiscaal partnerschap?

    De kans is groot dat je het begrip ‘fiscaal partnerschap’ als ondernemer al weleens bent tegengekomen. Als fiscale partners kun je namelijk bepaalde inkomsten en aftrekposten op een voordelige manier verdelen tijdens de belastingaangifte, dit kan je honderden euro’s per jaar schelen. En als ondernemer weet je natuurlijk als geen ander hoe belangrijk het is om de beste deal te sluiten. Maar wanneer ben je fiscale partners, wat is een fiscaal partnerschap en wat zijn de nadelen en voordelen van een fiscaal partnerschap? Je leest het hier.
    Wanneer ben je fiscale partners en wat is een fiscaal partnerschap

    Wat is een fiscaal partnerschap?

    Om te beginnen is het goed om uit te leggen wat een fiscaal partnerschap precies inhoudt. Veel mensen denken dat het vergelijkbaar is met een geregistreerd partnerschap of een huwelijk. Dit is niet het geval. Wél word je in die beide gevallen als fiscale partners gezien voor de Belastingdienst, maar een fiscaal partnerschap alleen leg je niet officieel vast. Het enige wat verandert is dat je samen met je fiscaal partner een gezamenlijke belastingaangifte doet in plaats van een individuele. Kortom: het fiscaal partnerschap is een gemeenschappelijke belastingaangifte. 

    Wanneer ben je fiscale partners? 

    Je kiest er niet altijd bewust voor om fiscale partners te zijn. Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan, zelfs als je niet samenwoont, dan ben je in fiscaal opzicht partner van elkaar. Maar in sommige gevallen ben je ook elkaars fiscale partner als je ongetrouwd samenwoont. Bijvoorbeeld als je samen een kind hebt. Anders dan je misschien zou verwachten, worden samenwoners zonder liefdesrelatie soms ook als fiscale partners gezien. 

    Geen fiscale partners, maar wil je dit wel? De makkelijkste manier is door de ander aan te melden als jouw pensioenpartner bij jouw pensioenfonds. Dit kan de moeite waard zijn vanwege een jaarlijkse belastingbesparing. Er zijn echter ook situaties waardoor je samen juist méér belasting gaat betalen. Staar je daarnaast niet blind op de fiscale gevolgen, want een aanmelding voor partnerpensioen heeft natuurlijk ook gevolgen voor het pensioen. Weeg daarom alle voor- en nadelen goed af en maak zo een weloverwogen beslissing. Kom je er niet helemaal uit? We denken graag met je mee.
    CONTACT OPNEMEN

    De voordelen van fiscaal partnerschap

    Wanneer je gezamenlijk belastingaangifte doet, mag je bepaalde zaken over jullie beiden verdelen. Denk aan vermogen en inkomsten, maar ook aftrekposten. Als fiscale partners heb je samen namelijk veel meer onbelast vermogen: honderdduizend euro. Doe je individueel de belastingaangifte, dan is dat maar de helft: vijftigduizend euro. Een tweede manier waarop een fiscaal partnerschap voordelen kan opleveren is door middel van herverdeling van de aftrekposten. Dit is met name interessant als jij en je partner een zeer verschillend inkomen hebben. Heeft één van jullie aftrekposten zoals hypotheeklasten en/of studiekosten? Dan is het verstandig om degene met het hoogste inkomen deze als aftrekpost te laten opgeven. 

    Nadelen van het fiscaal partnerschap 

    Het kan ook zo zijn dat het hebben van een fiscaal partner minder voordelig uitpakt. Het inkomen van jou en je partner wordt namelijk bij elkaar opgeteld en sommige uitkeringen en toeslagen worden alleen toegekend tot een bepaald inkomen. Een eventuele partner met een lager inkomen kan deze dan dus mislopen. Samenwonen zonder fiscaal partnerschap kan ook al invloed hebben. Dit zien we bijvoorbeeld terug bij de huur- of zorgtoeslag; je 'huisgenoot' wordt als toeslagpartner gezien waardoor je minder toeslag ontvangt. 

    Iedereen heeft natuurlijk een eigen unieke en persoonlijke situatie. Het is daarom lastig te zeggen of een fiscaal partnerschap voor jou als ondernemer voordelig is. In geval van twijfel is het altijd verstandig om contact op te nemen met je boekhouder: zij weten immers alles over je financiële situatie. 

    Meer informatie

    Hulp nodig of meer informatie? Neem contact met ons op!

    CONTACT OPNEMEN