Blog 

    Blog

    Actuele berichten, handige tips en meer info over ons bedrijf.

    31-05-2023

    Wat is een audit en wanneer heb je het nodig?

    Hoewel een audit niet altijd verplicht is, kan het nog steeds nuttig zijn om er regelmatig een te laten uitvoeren. Het geeft je een kijkje in de interne keuken van je bedrijf, waardoor je meer inzicht krijgt in de processen en kunt controleren of alles correct verloopt. We vertellen je meer over wat een audit precies inhoudt en hoe zo'n proces eruitziet.
    Financiële audit

    Wat is een audit?

    Een audit is een onafhankelijk onderzoek naar de boekhouding, financiële overzichten, processen en interne controles van een organisatie om na te gaan in hoeverre de stukken een betrouwbaar beeld geven van de werkelijkheid. Het gaat in de meeste gevallen om een controle van de jaarrekening. De auditor beoordeelt dan de balans, resultatenrekening en toelichting. Het is een controle om te kijken of alles in je bedrijf goed verloopt en of je betrouwbaar bent. 

    Het woord ‘audit’ is afgeleid van het Latijnse woord ‘audire’, wat ‘horen’ betekent. In de Middeleeuwen was het de taak van de auditor om fraude op te sporen door middel van mondelinge verhoren.

    Waar heb je een financiële audit voor nodig?

    Je voert een financiële audit uit om er zeker van te zijn dat de financiële rapporten van je bedrijf goed zijn opgesteld. Het geeft een nauwkeurige weergave van de financiële situatie op een specifiek moment. Audits helpen bij het beoordelen van de juistheid, volledigheid en betrouwbaarheid van financiële informatie. Ze bieden waardevolle inzichten in de gezondheid en operationele prestaties van je bedrijf. Bovendien helpt het ook bij het identificeren van potentiële risico's, fraude en zwakke punten in de interne controles.

    Hoewel een audit niet altijd verplicht is, kan het toch erg handig zijn om er een te laten uitvoeren. Bijvoorbeeld als je een bedrijf wilt overnemen, investeerders wilt aantrekken of je interne processen wilt verbeteren. 

    In sommige gevallen is een jaarlijkse financiële audit verplicht. Sowieso als je bedrijf beursgenoteerd is, maar ook als je vennootschap of vereniging aan minimaal twee van de volgende drie criteria voldoet:

    • een netto-omzet van 9 miljoen euro
    • een balanstotaal van 4,5 miljoen euro
    • een personeelsbestand van 50 medewerkers

    Het gezicht achter de audit

    Een financiële audit wordt uitgevoerd door een onafhankelijke en gekwalificeerde professional, meestal een accountant. Deze auditors zijn gecertificeerd en hebben de nodige kennis en ervaring op het gebied van financiële verslaglegging, controleprocessen en naleving van wet- en regelgeving. Het is belangrijk dat hij of zij onafhankelijk en objectief is, zodat er een eerlijke en betrouwbare beoordeling gegeven wordt.

    De stappen van een audit

    Een financiële audit is een uitgebreid onderzoek en wordt uitgevoerd aan de hand van vragenlijsten, checklists en gesprekken met medewerkers. De bevindingen van het onderzoek worden vastgelegd in een auditrapport. Over het algemeen doorloopt een auditor de volgende stappen:

    1. Planning
    In de eerste fase worden de doelstellingen van de audit besproken, evenals de benodigde informatie, deadlines en verwachtingen.

    2. Uitvoering
    De auditor gaat aan de slag. Hij of zij analyseert alle financiële gegevens en voert verschillende controles uit om de juistheid en volledigheid te verifiëren. Ook worden er gesprekken gevoerd met medewerkers en het management om een beter inzicht te krijgen in de bedrijfsprocessen en interne controles.

    3. Rapportage
    Na het onderzoek stelt de auditor het auditrapport op met daarin de bevindingen en aanbevelingen voor verbeteringen. Het rapport wordt gepresenteerd aan het management en eventueel andere belanghebbenden.

    De specifieke aanpak van een audit kan variëren afhankelijk van de aard en omvang van de organisatie, evenals de doelstellingen van de audit. Het uiteindelijke doel is altijd om een objectieve beoordeling te geven van de financiële situatie en processen van het bedrijf.

    Meer inzicht? Ga voor een audit

    Of je nu investeerders wilt aantrekken of gewoon wilt zorgen voor een goede bedrijfsvoering, een audit helpt je om vertrouwen en transparantie te creëren. Het is meteen ook een kans om de operationele prestaties te verbeteren en mogelijke zwakke punten aan te pakken.

    Plan een online kennismaking in met De Administratie

    Heb je behoefte aan extra ondersteuning bij jouw salarisadministratie, boekhouding of fiscale vraagstukken? Misschien is een samenwerking met ons iets voor jou. Plan een online kennismaking in en ontdek wat we voor jouw onderneming kunnen betekenen.

    AFSPRAAK INPLANNEN