Blog 

    Blog

    Actuele berichten, handige tips en meer info over ons bedrijf.

    13-02-2023

    Wat is een jaarrekening, wat staat erin en waar heb je het voor nodig?

    Of je nu een start-up bent of al jaren een bekende speler op de markt: een jaarrekening is een onmisbare tool voor ondernemers. Het is een belangrijk document dat inzicht geeft in de financiële situatie van je onderneming. Het opstellen en deponeren van een jaarrekening is voor veel organisaties verplicht. We vertellen je er meer over.
    Wat is een jaarrekening?

    Wat is een jaarrekening precies?

    Door een jaarrekening te maken of op te vragen, krijg je inzicht in hoe je bedrijf het afgelopen jaar gedraaid heeft. De meeste organisaties zijn verplicht om na ieder boekjaar een jaarrekening te deponeren bij de Kamer van Koophandel, maar ook voor jezelf is het ontzettend fijn om in te zien. Je krijgt inzicht in de financiële gezondheid van je onderneming, en zo zie je meteen of alles nog in lijn loopt met je toekomstplannen. De jaarrekening bestaat uit twee delen: een balans en een winst- en verliesrekening.

    Voor wie is een jaarrekening verplicht?

    De volgende organisaties moeten verplicht hun fiscale jaarrekening deponeren bij de Kamer van Koophandel: 

    • bv's
    • nv's
    • coöperaties
    • onderlinge waarborgmaatschappijen
    • verenigingen en stichtingen met een onderneming die twee boekjaren achter elkaar minimaal €6 miljoen omzet per jaar hadden
    • cv’s en vof’s waarvan alle beherende vennoten buitenlandse kapitaalvennootschappen zijn

    Als zelfstandige ondernemer ben je niet verplicht om een jaarrekening op te stellen en te deponeren, maar het is wel raadzaam om alsnog te doen voor extra financieel inzicht. 

    Waarom een jaarrekening: waar heb je het voor nodig?

    Een jaarrekening is bedoeld om transparantie te bieden over de financiële situatie van je organisatie en om belanghebbenden in staat te stellen om verantwoorde beslissingen te nemen. Dit kan bijvoorbeeld gebruikt worden door aandeelhouders, investeerders of financiële instellingen die willen weten hoe gezond je organisatie is voordat ze je geld lenen.

    Maar ook voor jezelf is het heel fijn. Door je jaarrekening ieder jaar te vergelijken, krijg je snel inzicht in de veranderende status van je onderneming. 

    Een jaarrekening maken

    Meestal vraag je een fiscale jaarrekening op bij je boekhouder of fiscalist. Het opstellen van zo’n jaarrekening is namelijk een complex proces en vereist specifieke kennis en vaardigheden. Het begint met het verzamelen van alle financiële gegevens, zoals inkomsten, uitgaven en vermogens- en schuldposities. Vervolgens moeten deze gegevens in de juiste rapportages worden verwerkt en samengevoegd in de jaarrekening. Het is belangrijk om te voldoen aan de wet- en regelgeving en te zorgen voor nauwkeurigheid en betrouwbaarheid. Het volgende moet altijd verplicht staan in je jaarrekening:

    • Een balans: actieve en passieve posten van je onderneming
    • Een winst- en verliesrekening: de omzet en bedrijfskosten
    • Toelichting: uitleg over de belangrijkste cijfers en ontwikkelingen in je onderneming
    • Samenvatting van de belangrijkste beleidskeuzes
    • Handtekening: van de verantwoordelijke bestuurder of accountant

    Voorbeeld jaarrekening

    Hieronder vind je een voorbeeld van een jaarrekening. Let op: de inhoud van jouw jaarrekening hangt helemaal af van de grootte en complexiteit van je onderneming.
    Voorbeeld jaarrekening
    VOORBEELD BEKIJKEN

    Wanneer moet je je jaarrekening deponeren bij de KvK?

    De jaarrekening moet binnen zes maanden na afloop van het boekjaar worden gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. Dit betekent dat als het boekjaar op 31 december eindigt, de jaarrekening uiterlijk op 30 juni van het volgende jaar moet worden gedeponeerd. Het is belangrijk om op tijd te deponeren, omdat er anders boetes en bestuursrechtelijke sancties kunnen worden opgelegd.