Blog 

  Blog

  Actuele berichten, handige tips en meer info over ons bedrijf.

  30-11-2021

  Zonnepanelen: investeren in een groene toekomst

  Laat de zon maar schijnen!
  Zonnepanelen aanschaffen is goed voor het milieu én je portemonnee. Ze zijn een investering in een duurzame toekomst en je bespaart vanaf de eerste dag al flink op je energiekosten. De investering kun je er in gemiddeld zes tot zeven jaar uit hebben en daarna heb je gratis stroom van eigen dak. Zonlicht is immers gratis!

  Wacht niet te lang!

  Je bespaart dus energiekosten en je krijgt een vergoeding voor de stroom die je niet meteen verbruikt. Deze stroom lever je aan het elektriciteitsnet. Tot 2023 krijg je daar net zoveel geld voor als je betaalt voor de stroom die je afneemt van het energiebedrijf. Vanaf 2023 wordt de vergoeding die je krijgt per kWh waarschijnlijk wat lager. Dus als je maximaal wilt profiteren, wacht dan niet te lang! 

  Btw terugvragen

  Als je zonnepanelen aanschaft, kun je de betaalde btw over de aankoop en installatie (21%) terugvragen aan de Belastingdienst. Bij een gemiddelde set zonnepanelen levert dat al gauw €1000 op.

  Vraag de btw terug in je normale btw-aangifte

  Als je omzet hoger is dan €20.000 per kalenderjaar vraag je de btw over de aanschaf en installatie van je zonnepanelen terug met de btw-aangifte die je altijd al doet. Je telt de verschuldigde btw en voorbelasting van je zonnepanelen op bij de btw van je ondernemersactiviteiten. Dit moet je uiterlijk binnen zes maanden na afloop van het kalenderjaar opvoeren. Koop je dit najaar nog zonnepanelen, dan is de deadline dus 1 juli 2022.

  Je naam moet op twee facturen staan

  Voor de btw-teruggaaf moet je naam op de factuur van de zonnepanelen staan, én op de factuur van je energieleverancier. Als je bedrijfsnaam op beide facturen staat, mag je die ook gebruiken (indien dat ook de naam is waarmee je staat ingeschreven bij de KVK).

  De slimste manier van aanschaffen via je partner en de KOR

  Heb je een partner die geen onderneming heeft? Dan is het voordeliger om via hem of haar de zonnepanelen aan te schaffen. Je partner vraagt via de Belastingdienst een btw-nummer aan en wordt als het ware ‘ondernemer’. Hij of zij verkoopt immers stroom aan het elektriciteitsnet! Bij aanschaf kan de betaalde btw van de zonnepanelen teruggevraagd worden bij de btw-aangifte. Daarna meldt je partner zich aan voor de kleineondermersregeling (KOR). Dat betekent drie jaar vrijstelling voor het betalen van btw (mits de omzet onder de €20.000 blijft). Je betaalt dan geen btw over het geld wat je ontvangt van de stroom die je verkoopt aan het elektriciteitsnet. Het is voordelig én scheelt je een hoop administratieve rompslomp met de btw-teruggaaf van je eigen onderneming. Let er wel op dat je partner op de factuur van de zonnepanelen én de energieleverancier staat.

  Zelf gebruikmaken van de kleineondernemersregeling (KOR)

  Ben je een kleine ondernemer en is je omzet lager dan € 20.000 per kalenderjaar? Dan kun jij ook gebruikmaken van de kleineondermersregeling (KOR). Je bent dan vrijgesteld van btw. Het enige nadeel is dat wanneer je al gebruikmaakt van de KOR je de btw van de aanschaf van de panelen helaas niet kunt terugvragen bij de Belastingdienst. Je hebt namelijk geen recht op vooraftrek. Verder kun je er als kleine ondernemer niet voor kiezen om alleen voor je zonnepanelen de KOR te gebruiken. Je kiest voor ál je activiteiten wel of juist niet voor de KOR.

  Zelf gebruikmaken van de kleineondernemersregeling (KOR)

  Zon en wind zijn eeuwige energiebronnen die altijd voorradig zijn. Met deze 100% groene energiebron produceer je je eigen duurzame energie en draagt je bedrijf bij aan een duurzame wereld. Een must in deze tijd: voor het milieu en voor het imago van je bedrijf.