Blog 

    Blog

    Actuele berichten, handige tips en meer info over ons bedrijf.

    29-08-2023

    ZW en WGA verzekering bij het UWV of eigenrisicodrager worden?

    Als werkgever ben je volgens de wet BeZaVa verplicht om je ex-medewerkers bij ziekte of andere arbeidsongeschiktheid door te betalen. Dit kan op drie manieren: automatisch via het UWV, je kunt eigenrisicodrager worden of ervoor kiezen om (deels) te verzekeren bij een verzekeraar naar keuze. We vertellen je meer over de wet BeZaVa en een eventuele overstap naar eigenrisicodrager. 
    Eigen risicodrager worden

    Wat is de wet BeZaVa?

    Het staat voor Wet Beperking Ziekteverzuim en Arbeidsongeschiktheid Vangnetters. De wet gaat over de doorbetaling bij ziekte van ex-medewerkers. Je moet medewerkers in loondienst verplicht verzekeren voor als zij ziek of arbeidsongeschikt worden, hier betaal je een premie voor aan de Belastingdienst. Je hebt de WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) en de Ziektewet waarvoor je premie betaalt. Standaard ben je voor de ZW en WGA verzekerd via het UWV.

    Eigenrisicodrager worden en mogelijk minder premie betalen

    Je kunt als werkgever ook kiezen om eigenrisicodrager te worden voor de ZW en/of WGA. Je betaalt dan (minder) premie aan de Belastingdienst. Maar als je medewerker dan ziek of arbeidsongeschikt wordt, betaalt niet het UWV, maar jij als werkgever de uitkering. Een andere optie is om het risico (deels) onder te brengen bij een verzekeraar naar keuze. Er zijn twee momenten in het jaar waarop je kunt overstappen naar eigenrisicodragerschap. Zie je dat wel zitten? Dan moet je ervoor zorgen dat je aanvraag vóór 1 oktober of vóór 1 april binnen is. 13 weken later gaat het dan van start: 1 januari of 1 juli.

    De voordelen van eigenrisicodragerschap

    Eén van de voornaamste voordelen van eigenrisicodragerschap is dat je controle houdt over de verzuimkosten van je (voormalige) medewerker. Daarnaast kun je een re-integratie- en verzuimbeleid volledig naar de behoeften van jouw eigen organisatie inrichten en betaal je mogelijk een lagere premie dan niet-eigenrisicodragers. Voor veel werkgevers al genoeg reden om de overstap te maken. Maar het is niet altijd voordeliger om eigenrisicodrager te worden: het is belangrijk om je altijd goed te laten informeren door een expert!

    De nadelen van eigenrisicodragerschap

    Maar als eigenrisicodrager voor de WGA draag je flink wat verantwoordelijkheid, en dat moet je ook maar zien zitten! Je bent namelijk (maximaal) 10 jaar verantwoordelijk voor de re-integratie van je medewerker. Zelfs als hij of zij niet meer in dienst is. Als je verzekerd bent via het UWV ligt deze verantwoordelijkheid bij hen. Verder brengt het best wat complexiteit en administratieve last met zich mee, omdat je aan veel wettelijke verplichtingen moet voldoen. Duik er dus even goed in en laat je adviseren, voordat je een definitieve keuze maakt.
    Overweeg je het om eigenrisicodrager te worden? Neem eens contact op met Ed Hart van Uiterwijkwinkel verzekeringen. Hij staat klaar om al je vragen te beantwoorden:

    E-mail - e.hart@uiterwijkwinkel.nl
    Telefoon - 06 82116134

    Plan een online kennismaking in met De Administratie

    Heb je behoefte aan extra ondersteuning bij jouw salarisadministratie, boekhouding of fiscale vraagstukken? Misschien is een samenwerking met ons iets voor jou. Plan een online kennismaking in en ontdek wat we voor jouw onderneming kunnen betekenen.

    AFSPRAAK INPLANNEN