Blog 

  Blog

  Actuele berichten, handige tips en meer info over ons bedrijf.

  03-03-2021

  Inschrijven UBO-register: het UBO-register KvK

  Het lijkt misschien nog ver weg, maar vóór 27 maart 2022 ben je verplicht om je met je organisatie in te schrijven in het UBO-register via de KvK. Althans, als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Regel je dit niet op tijd? Dan riskeer je een fikse boete. Maar wat is het UBO-register precies, hoe schrijf je je in en geldt deze verplichting ook voor jou? Inschrijven UBO-register: in dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten.

  Inschrijven UBO-register

  Wat is het UBO-register en waarom is het er?

  Inschrijven in het UBO-register is verplicht als je één van de volgende rechtsvormen hebt:

  • Stichtingen en verenigingen: met volledige en beperkte rechtsbevoegdheid, maar met onderneming
  • Onderlinge waarborgmaatschappijen en coöperaties
  • Niet-beursgenoteerde besloten en naamloze vennootschappen
  • Personenvennootschappen
  • Rederijen
  • Europese naamloze en coöperatieve vennootschappen (SE en SCE)
  • Europese economische samenwerkingsverbanden die volgens hun statuten hun zetel in Nederland hebben (EESV) 
  • Kerkgenootschappen (Het is nog onbekend wanneer dit mogelijk is; als dit bekend is worden de kerkgenootschappen hierover geïnformeerd.)

  Leg de UBO's vast met een UBO verklaring

  Zoals we eerder al vertelde, moet elke UBO ingeschreven worden in het register. Je doet dit aan de hand van een UBO verklaring of UBO check. Maar wat is nu precies een UBO? En hoe weet je wie dat zijn binnen jouw organisatie? De UBO's van je onderneming zijn alle belanghebbenden die meer dan 25% aandelen hebben in een bv of meer dan 25% direct eigendomsbelang hebben in een vof of maatschap. Je bepaalt als organisatie zelf wie je UBO’s zijn en wie je inschrijft. 


  De volgende pagina’s van de KvK helpen je verder met het bepalen over wie je moet inschrijven als UBO:

  Hoe inschrijven UBO-register?

  Heb je je organisatie opgericht na 27 september 2020 of moet je je nog inschrijven bij de KvK? Dan zal je registratie met je inschrijving automatisch geregeld worden. Is je organisatie vóór die tijd ingeschreven? Dan moet je zelf je registratie in het UBO-register via de KvK regelen, vóór 27 maart 2022, anders riskeer je een fikse boete. Je kunt dit zelf doen via de KvK: www.kvk.nl/ubo, of je kunt het je boekhouder laten doen. Ben je klant bij De Administratie? Dan ontvang je binnenkort een mail van ons en kunnen wij de registratie voor je regelen. Geen klant bij ons, maar heb je hulp nodig bij je registratie of vragen over het UBO-register? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag verder.


  De gegevens die je in het UBO-register invult zijn:

  • Volledige naam
  • BSN
  • Geboortedatum en plaats
  • Adresgegevens
  • Aard van het door de UBO gehouden belang en omvang

  Na uitschrijving van je organisatie uit het UBO-register, blijven je gegevens nog tien jaar toegankelijk.

  Wat zijn de kosten van je inschrijving UBO-register

  Er zijn geen kosten om je in te schrijven in het UBO-register. Het kan kosteloos via de KvK.

  Wie kan het UBO-register inzien?

  De Finance Intelligence Unit en bevoegde autoriteiten zoals de Belastingdienst, douane en marechaussee kunnen de gegevens in het UBO-register raadplegen. Andere partijen zoals notarissen, banken en journalisten kunnen het UBO-register niet zomaar inzien. Wel kunnen zij in ruil voor €2,50 je naam, geboortemaand, geboortejaar, nationaliteit, land en aard van het UBO belang inzien.

  Schrijf je op tijd in

  27 maart 2022 lijkt misschien nog ver weg, maar een jaar is zo voorbij. Wacht dus niet te lang met het inschrijven in het UBO-register van je organisatie om een boete te voorkomen.

  Hulp nodig?

  Neem gerust contact met ons op.