Utrecht: 030 753 9240 - Delft: 015 262 2533 - Amsterdam: 020 244 0184 info@deadministratie.nl     

Het lijkt misschien nog ver weg, maar vóór 27 maart 2022 ben je verplicht om je met je organisatie in te schrijven in het UBO-register. Althans, als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Regel je dit niet op tijd? Dan riskeer je een fikse boete. Maar wat is het UBO-register precies en geldt deze verplichting ook voor jou? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten.


Wat is het UBO-register en waarom is het er?

In het UBO-register staan alle uiteindelijk belanghebbenden van een vennootschap of andere juridische entiteit. UBO staat voor ‘Ultimate Beneficial Owners’. Dit kan de eigenaar zijn, maar ook iemand anders met zeggenschap binnen een organisatie. Elke organisatie heeft tenminste één UBO.

Het doel van het UBO-register is om witwaspraktijken en criminaliteit tegen te gaan. Het zorgt ervoor dat er inzicht is in wie zeggenschap heeft binnen organisaties die in Nederland zijn opgericht. Zo wordt het lastiger om financieel-economische criminaliteit te verhullen. Daarnaast kun je jezelf beter informeren voor je zaken met een andere organisatie gaat doen. 


Welke rechtsvormen moeten zich inschrijven in het UBO-register?

Je bent verplicht je in te schrijven in het UBO-register als je één van de volgende rechtsvormen hebt:

 • Stichtingen en verenigingen: met volledige en beperkte rechtsbevoegdheid, maar met onderneming
 • Onderlinge waarborgmaatschappijen en coöperaties
 • Niet-beursgenoteerde besloten en naamloze vennootschappen
 • Personenvennootschappen
 • Rederijen
 • Europese naamloze en coöperatieve vennootschappen (SE en SCE)
 • Europese economische samenwerkingsverbanden die volgens hun statuten hun zetel in Nederland hebben (EESV) 
 • Kerkgenootschappen (Het is nog onbekend wanneer dit mogelijk is; als dit bekend is worden de kerkgenootschappen hierover geïnformeerd.)


Wie zijn de UBO’s van jouw organisatie?

Zoals we eerder al vertelde, moet elke UBO ingeschreven worden in het register. Maar wat is nu precies een UBO? En hoe weet je wie dat zijn binnen jouw organisatie? 

Het zijn alle belanghebbenden die meer dan 25% aandelen hebben in een bv of meer dan 25% direct eigendomsbelang hebben in een vof of maatschap. Je bepaalt als organisatie zelf wie je UBO’s zijn en wie je inschrijft. 

De volgende pagina’s van de KvK helpen je verder met het bepalen over wie je moet inschrijven als UBO:


Inschrijven in het UBO-register, hoe doe je dat?

Heb je je organisatie opgericht na 27 september 2020 of moet je je nog inschrijven bij de KvK? Dan zal je registratie met je inschrijving automatisch geregeld worden. Is je organisatie vóór die tijd ingeschreven? Dan moet je zelf je registratie in het UBO-register regelen, vóór 27 maart 2022, anders riskeer je een fikse boete. Je kunt dit zelf kosteloos doen via de KvK: www.kvk.nl/ubo, of je kunt het je boekhouder laten doen. Ben je klant bij De Administratie? Dan ontvang je binnenkort een mail van ons en kunnen wij de registratie voor je regelen. Geen klant bij ons, maar heb je hulp nodig bij je registratie of vragen over het UBO-register? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag verder.

De gegevens die je in het UBO-register invult zijn:

 • Volledige naam
 • BSN
 • Geboortedatum en plaats
 • Adresgegevens
 • Aard van het door de UBO gehouden belang en omvang

Na uitschrijving van je organisatie uit het UBO-register, blijven je gegevens nog tien jaar toegankelijk.


Wie kan het UBO-register inzien?

De Finance Intelligence Unit en bevoegde autoriteiten zoals de Belastingdienst, douane en marechaussee kunnen alle gegevens in het UBO-register inzien. Andere partijen zoals notarissen, banken en journalisten kunnen je gegevens niet inzien. Wel kunnen zij in ruil voor €2,50 je naam, geboortemaand, geboortejaar, nationaliteit, land en aard van het UBO belang inzien.


Schrijf je op tijd in

27 maart 2022 lijkt misschien nog ver weg, maar een jaar is zo voorbij. Wacht dus niet te lang met het inschrijven van je organisatie om een boete te voorkomen.