Blog 

    Blog

    Actuele berichten, handige tips en meer info over ons bedrijf.

    06-02-2024

    Verlies draaien: hoe keer je het tij?

    Je bent je eigen onderneming begonnen, omdat je gepassioneerd bent over wat je doet en natuurlijk om geld te verdienen. In veel gevallen is winst zelfs essentieel om je bedrijf te laten bestaan. Bovendien draag je mogelijk de verantwoordelijkheid voor meerdere medewerkers die van jou afhankelijk zijn voor hun baan en inkomen. Belangrijk dus om een constante cashflow te behouden, zodat je je bedrijf soepel kunt laten draaien, gezond kunt houden, en je zelf het liefst ook nog een zakcentje overhoudt. Maar dat is niet altijd even eenvoudig. Draai je verlies? Dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk (weer) winst maken. We vertellen je er meer over.
    Verlies draaien en het tij keren

    Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn

    Laten we meteen met de deur in huis vallen: ondernemen is niet altijd een sprookje. Het is normaal voor startende bedrijven om in de beginfase verlies te draaien. Je begint namelijk met investeren in zaken als productontwikkeling, marktuitbreiding en personeel. Deze investeringen vormen de basis voor jouw groei en winstgevendheid van je bedrijf op de lange termijn. Wees dus niet te streng voor jezelf en realistisch over hoe lang het duurt om winstgevend te worden. De tijd die hiervoor nodig is, hangt sterk af van de industrie, marktomstandigheden en je strategie. Sommige bedrijven zijn binnen enkele maanden al winstgevend, terwijl andere jaren nodig hebben. 

    Hoe zorg je voor winst?

    Een goed begin is het halve werk. Allereerst moet je een goed doordacht ondernemingsplan hebben. Doe grondig marktonderzoek om te bepalen of er voldoende vraag is naar jouw product of dienst en analyseer de concurrentie. Bepaal welke tarieven je gaat handhaven en zorg dat je inzicht hebt en houdt van de ontwikkelingen in jouw branche. Wees flexibel en bereid om bij te sturen wanneer dat nodig is, want succesvol winst maken vereist niet alleen een doordachte strategie, maar ook toewijding en aanpassingsvermogen. Gaat het een tijdje wat minder goed? Ga dan niet bij de pakken neerzitten. In plaats daarvan zoek je naar oplossingen en keer je het tij.

    Je verlies omzetten naar winst

    Maar hoe keer je dat tij dan? Er zijn een aantal belangrijke stappen die je moet nemen als je bedrijf verlies lijdt:
    • Analyseer de financiën: hoe komt het dat je verlies lijdt? Evalueer de oorzaken en probeer de financiële situatie van je bedrijf beter te begrijpen.
    • Verminder onnodige kosten: identificeer welke onnodige kosten je maakt en zoek naar manieren om efficiënter te opereren. Dit kan in sommige gevallen zelfs betekenen dat je met een kleiner team de volgende stap zet.
    • Herzie je prijzen: overweeg een aanpassing in je prijzen om winstgevendheid te vergroten. 
    • Kapitaalverhoging: zoek naar financieringsmogelijkheden om de cashflow te verbeteren en de groei te ondersteunen. Denk aan het lenen van geld of het aanhaken van investeerders
    • Sales en retentie: concentreer je ook op het behoud van bestaande klanten en aantrekken van nieuwe klanten via verbeterde verkoop- en marketingstrategieën.

    Het is belangrijk om snel te handelen en proactieve maatregelen te nemen als je bedrijf verlies lijdt. Het identificeren van de oorzaken van de verliezen en het nemen van gerichte maatregelen om de situatie te verbeteren, kunnen je helpen om het tij te keren en uiteindelijk winstgevendheid te bereiken. Haak specialisten aan, zoals je boekhouder, die diepgaand inzicht heeft in de financiën van je bedrijf. Maar laat je ook adviseren door bijvoorbeeld gespecialiseerde investeerders.

    Ik zie echt geen hoop meer

    Worst case scenario kun je overwegen om je bedrijf te verkopen. Dit wordt soms gedaan om verlies te beperken of verdere financiële verslechtering te voorkomen. Door je bedrijf te verkopen, kun je mogelijk nog waarde halen uit de activa, klantenbestanden, intellectuele eigendommen of andere bedrijfsmiddelen. Dit hangt wel enorm af van de bereidheid van potentiële kopers en de waarde die zij aan je bedrijf toekennen. Het is verstandig om een professionele adviseur in te schakelen om de verkoop te begeleiden en ervoor te zorgen dat je een eerlijke prijs krijgt. Maar natuurlijk is verkoop het laatste wat je wilt als je verlies lijdt! Overweeg altijd eerst andere maatregelen om de financiële gezondheid van je bedrijf te herstellen voordat je besluit tot verkoop over te gaan.

    Plan een online kennismaking in met De Administratie

    Heb je behoefte aan extra ondersteuning bij jouw salarisadministratie, boekhouding of fiscale vraagstukken? Misschien is een samenwerking met ons iets voor jou. Plan een online kennismaking in en ontdek wat we voor jouw onderneming kunnen betekenen.

    AFSPRAAK INPLANNEN