Blog
Blog
Actuele berichten, handige tips en meer info over ons bedrijf.
03-06-2022
Wanneer van eenmanszaak naar een BV?
Ben je onlangs een eigen onderneming gestart? Dan heb je een geschikte rechtsvorm moeten kiezen voor je bedrijf. Voor je dagelijkse werkzaamheden speelt deze rechtsvorm geen cruciale rol. Je zult het vooral pas gaan merken als de Belastingdienst om de hoek komt kijken en het aansprakelijkheidsrecht aan het licht komt. Heb je voor een eenmanszaak als rechtsvorm gekozen, dan kan het later alsnog slim zijn om te wijzigen naar een BV. Eenmanszaak of BV, wat is voor jou verstandig?
Eenmanszaak of BV: de aansprakelijkheid
Bij de keuze voor jouw geschikte rechtsvorm speelt het aansprakelijkheidsrecht een essentiële rol. Heb je een BV, dan is jouw BV als rechtspersoon aansprakelijk en dus niet de eigenaar. Met andere woorden: je hebt een afgescheiden vermogen. Heb je een eenmanszaak? Dan ben je als eigenaar, ook met jouw privévermogen, huis en auto, volledig aansprakelijk voor het bedrijf. Ben je getrouwd op huwelijkse voorwaarden of heb je een geregistreerd partnerschap met partnerschapsvoorwaarden? Dat kan het zo zijn dat jouw partner ook aansprakelijk is, omdat privé- en ondernemersvermogen bij een eenmanszaak één zijn. Deze rechtsvormen verschillen dus nogal! Als je groeit met je bedrijf, dan worden de risico’s ook automatisch groter. Het kan dan verstandig zijn om van een eenmanszaak naar een BV te switchen.
De Belastingdienst op bezoek
Grofweg kun je zeggen dat een BV pas fiscaal aantrekkelijk wordt bij een winst van meer dan 150.000 euro. Dit is dan ook een gegronde reden voor veel starters om als rechtsvorm een eenmanszaak te kiezen. Bij een eenmanszaak betaal je inkomstenbelasting over je behaalde winst, bij een BV betaal je daarentegen vennootschapsbelasting over de winst en mogelijk dividendbelasting over de winstuitkering. Daarbij komt dat de eigenaar of grootste aandeelhouder van een BV inkomstenbelasting betaalt over zijn fiscaal minimaal loon (48.000 euro in 2022) en over het uitgekeerd dividend.
Het voordeel van een BV of eenmanszaak
Het grootste voordeel van een BV is dat er gemiddeld een lagere belastingdruk is bij hogere winsten in vergelijking met een eenmanszaak. Echter heeft een BV wel hogere kosten die veroorzaakt worden door onder andere jaarrekening verplichtingen en accountantskosten. Bij een eenmanszaak werkt het weer anders, als eigenaar heb je onder bepaalde voorwaarden namelijk recht op ondernemersaftrek. Als startende ondernemer mag je zelfs de eerste drie jaar een zogenaamde startersaftrek toepassen. Deze tegemoetkomingen maken de rechtsvorm van eenmanszaak weer aantrekkelijker voor startende ondernemers.
Wanneer van eenmanszaak naar BV?
Staat jouw onderneming nog in de kinderschoenen of ben je snel gegroeid en nu zelfs op zoek naar meer personeel? Twijfel je of een eenmanszaak of BV de beste rechtsvorm is? Je kunt een overstap maken! Je zit namelijk nooit voor altijd vast aan een rechtsvorm. Het exacte omslagpunt voor jouw onderneming kun je het beste berekenen met jouw boekhouder of belastingadviseur. Elke onderneming kent haar eigen speciale omstandigheden, die niet in de standaard berekeningen van rechtsvormen zijn opgenomen. Het kan daarom fijn zijn om met een adviseur te sparren over de meest winstgevende optie voor jouw onderneming.
Zou jij willen switchen van rechtsvorm? Maar ben je er nog niet helemaal van overtuigd of een eenmanszaak of toch een BV beter past? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie, we helpen je graag verder! Wie weet zijn we de perfecte match en kunnen we je ondersteunen in het succesvol draaien van je bedrijf.