Blog 

    Blog

    Actuele berichten, handige tips en meer info over ons bedrijf.

    10-10-2022

    Trouwen: wat betekent het voor je onderneming?

    Spannend! Als je deze blog leest, betekent het waarschijnlijk dat je gaat trouwen of overweegt om te trouwen. Een spannende beslissing die invloed heeft op je persoonlijke leven, maar als ondernemer ook op je zakelijke leven. Het brengt verschillende voordelen met zich mee, maar misschien ook wel nadelen. In Nederland kun je trouwen in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden. We vertellen je er meer over.
    trouwen en je onderneming

    Trouwen in gemeenschap van goederen

    Ga je trouwen en spreek je niks af met je partner? Dan trouw je automatisch in gemeenschap van goederen. Dit betekent dat al je bezittingen, ook je schulden, gemeenschappelijk worden: je deelt álles, dus ook je onderneming. 

    Trouwen op huwelijkse voorwaarden

    Veel ondernemers kiezen er daarom voor om te trouwen op huwelijkse voorwaarden. Hierbij kun je speciale afspraken maken met je partner over bezittingen en schulden, bijvoorbeeld dat je onderneming van jou blijft. Zo hou je privé en zakelijk gescheiden, wat ook voordelig kan zijn voor je partner, want op het moment dat het slecht gaat met jouw bedrijf deel je anders ook de schulden. Mocht je in de toekomst uit elkaar gaan en ben je getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan zul je je partner moeten uitkopen, omdat hij of zij voor de helft ‘eigenaar’ van de onderneming is. Met trouwen op huwelijkse voorwaarden kun je dit voorkomen.

    Belastingvoordelen

    Als je getrouwd bent wordt je gezien als fiscale partners. Dit biedt verschillende belastingvoordelen, je doet namelijk samen aangifte en mag de inkomsten en aftrekposten verdelen. Ook is het heffingsvrije vermogen samen hoger, namelijk €100.000.

    Erfrecht

    Iets waar je waarschijnlijk nog lang niet over na hebt gedacht: wat gebeurt er met je onderneming als jij komt te overlijden? Als je geen testament hebt opgesteld en getrouwd bent in gemeenschap van goederen, treedt het wettelijk erfrecht in werking. Jouw man of vrouw is je erfgenaam, samen met je kinderen: zij verdelen alles wat er achterblijft, dus ook je onderneming. Wil je dat dit anders geregeld is? Stel dan een testament op of trouw op huwelijkse voorwaarden.

    Sluit een AOV af

    Kies je er toch voor om te trouwen in gemeenschap van goederen? Dan is het verstandig om een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten, als je die niet al hebt. Mocht je namelijk langdurig ziek worden en niet kunnen werken, lijd je aan inkomstenverlies en moet jij leven op het geld van je partner. Met zo’n verzekering zorg je ervoor dat je in het geval van arbeidsongeschiktheid in ieder geval je rekeningen kunt blijven betalen. 

    Trouw met een gerust hart

    Maak je dus niet teveel zorgen, er zijn genoeg manieren om ervoor te zorgen dat jij en je partner niet in de knel komen met bezittingen en schulden. Zo kun jij met een gerust hart trouwen op huwelijkse voorwaarden, zonder dat de toekomst van je bedrijf te veel invloed op jullie levens heeft.