Blog 

    Blog

    Actuele berichten, handige tips en meer info over ons bedrijf.

    15-09-2022

    Wanneer mag je welke kosten aftrekken voor je werkruimte thuis?

    De zomervakantie zit er alweer een tijdje op en de meesten van ons zijn volop aan het werk. Grote kans dat je regelmatig vanuit huis werkt, vooral nu hybride werkvormen steeds gebruikelijker zijn. Als medewerker krijg je vaak een bedrag van je werkgever toegestopt om te investeren in een goede werkomgeving thuis. Ook kun je dan een thuiswerkvergoeding vragen. Als ondernemer moet je dit natuurlijk helemaal zelf regelen. En niets is belangrijker dan een fijne werkruimte thuis, zodat je productief aan de slag kunt! We vertellen je meer over de kosten van je werkruimte en wanneer je wat mag aftrekken van je inkomen.
    kosten zelfstandige werkruimte

    Heb je een zelfstandige werkruimte?

    Allereerst is het belangrijk om te weten of je werkruimte thuis een zelfstandige werkruimte is. Als dit niet zo is mag je eigenlijk bijna helemaal geen kosten voor je werkruimte aftrekken van je inkomen: ook geen bureau of goede stoel. Wel mag je natuurlijk de btw aftrekken. Je werkruimte wordt als zelfstandig gezien, wanneer de uiterlijke verschijning een zelfstandig onderdeel vormt. Dan kun je denken aan bijvoorbeeld:

    • een eigen ingang of opgang
    • sanitaire voorzieningen
    • eigen energievoorziening
    • verhuur mogelijkheden aan derden

    Een losse werkplek in bijvoorbeeld je slaapkamer of woonkamer is dus geen zelfstandige werkruimte. Heb je geen zelfstandige werkruimte? Dan heb je nog wel recht op de investeringsaftrek voor bedrijfsmiddelen

    Kosten voor de inrichting van je zelfstandige werkruimte

    Je wilt natuurlijk een fijne werkruimte thuis hebben waar je geconcentreerd en comfortabel aan de slag kunt. Zorg voor een fijn bureau, goede stoel en creëer een prettige sfeer. Alle kosten die je kwijt bent aan het inrichten van je werkruimte mag je aftrekken. Let op! Dit geldt dus wel alleen als jouw ruimte een zelfstandige werkruimte is. 

    Energiekosten werkruimte

    Heb je een zelfstandige werkruimte? Dan mag je alle energiekosten aftrekken. Heb je een eenmanszaak en werk je regelmatig thuis? Dan kun je waarschijnlijk een deel van je energiekosten aftrekken. De apparatuur die je wilt aftrekken moet wel op je ondernemingsbalans staan, zodat je de kosten kunt aftrekken van je fiscale winst. Je berekent de kosten volgens de volgende berekening:

    (A x B x C)/1000 = uitkomst. Uitkomst x Y = energiekosten per apparaat die je kunt aftrekken

    A = Het aantal Watt dat het apparaat gebruikt
    B = Het aantal uur dat het apparaat per dag aanstaat
    C = Het aantal dagen dat het apparaat per jaar aanstaat
    Y = Tarief dat je betaalt per kilowattuur

    Mag je een deel van de huur of hypotheek aftrekken?

    In sommige gevallen mag je ook een deel van de huur of hypotheek aftrekken. Om zeker te weten of dit voor jou van toepassing is, kun je het best contact opnemen met een fiscalist voor fiscaal advies. Samen kijken jullie naar jouw situatie en weet je precies wat je wel of niet mag aftrekken, en hoeveel.

    Twijfel over het aftrekken

    Twijfel je of je bepaalde kosten voor je werkruimte mag aftrekken? Neem dan contact op met je boekhouder of fiscalist. Zij weten precies wat wel en niet mag, en zorgen er zo voor dat je er het meest voordelig uitkomt!