Blog 

    Blog

    Actuele berichten, handige tips en meer info over ons bedrijf.

    30-12-2021

    De vitaliteit verbeteren van je medewerkers

    De vitaliteit van jouw medewerkers is altijd een relevant thema, maar in lastigere tijden als deze al helemaal. Vitale werknemers zijn emotioneel stabiel, mentaal in balans, hebben een gezonde leefstijl en zitten lekker in hun vel. Ze zijn essentieel voor een gezond bedrijf, omdat ze betere prestaties leveren en beter omgaan met wisselende omstandigheden. Met name in onzekere periodes, zoals corona, zijn deze eigenschappen meer dan welkom. Als werkgever kun je invloed uitoefenen op de vitaliteit van je medewerkers. Wil jij de vitaliteit verbeteren van medewerkers? En ben je benieuwd naar de voordelen zijn? We vertellen je er meer over.
    Vitaliteit medewerkers verbeteren

    Onderzoek de mentale gezondheid/vitaliteit

    De mentale gezondheid op de werkvloer is voor velen nog steeds een onbesproken onderwerp. Een minder goede mentale gezondheid heeft vaak een té negatieve lading. Mensen willen niet gezien worden als een probleem dat opgelost dient te worden. Deze gedachte is onnodig, want het is juist van essentieel belang om de vitaliteit op de werkvloer bespreekbaar te maken. Luister als werkgever daarom goed naar de frustraties en moeilijkheden die jouw medewerkers ervaren en voorkom zo dat zij afglijden naar een burn-out. Wist je dat jaarlijks meer dan één miljoen mensen het risico lopen op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische aandoeningen?

    Empathie zorgt ervoor dat jouw medewerkers sneller geneigd zijn om openlijk over hun problemen te praten. En hoe meer jij op de hoogte bent, hoe groter de kans is dat je effectieve oplossingen kunt voorstellen. Het is daarnaast ook zinvol om als werkgever te praten over jouw eigen ervaringen, misstappen en problemen. Natuurlijk is het spannend om je kwetsbaar op te stellen, maar dit zal er wel voor zorgen dat jouw medewerkers zich begrepen voelen. 

    Let op de signalen

    Een burn-out kun je vaak van tevoren zien aankomen. Sterker nog: werkgevers, collega’s, familie en vrienden merken een burn-out vaak nog eerder op dan de medewerker zelf. De kunst is om als werkgever alert te zijn op de mogelijke signalen van een burn-out om zo het proces te kunnen stoppen. 

    Waar kun je op letten? 
    • Emotionele signalen: iemand kan gefrustreerd, prikkelbaar en/of angstiger zijn. Daarnaast kunnen agressieve trekjes en minder zelfvertrouwen voorkomen.
    • Lichamelijke signalen: weinig energie, vermoeidheid, een slecht slaapritme, pijn aan de schouders, nek en rug en darmproblemen.
    • Mentale signalen: problemen met het geheugen, verminderd relativeringsvermogen, concentratieproblemen en verminderende prestaties

    Dit kun je doen om een burn-out te voorkomen: de vitaliteit verbeteren

    Je wilt het liefst een burn-out voorkomen. Als iemand eenmaal in een burn-out zit heeft hij of zij echt hersteltijd nodig. Blijf dus betrokken bij je medewerkers en weet wat er speelt op de werkvloer. Blijf alert. Daarnaast is het ook belangrijk om de volgende zaken in de gaten te houden:

    • Zorg ervoor dat er voor iedereen duidelijke verwachtingen zijn en ga na of deze ook daadwerkelijk begrepen worden. Hierbij is het van belang dat de medewerkers beschikken over de nodige middelen en vaardigheden om vervolgens aan deze verwachtingen te kunnen voldoen. 

    • Ga na of jouw medewerkers werkzaamheden verrichten die passen bij hun functie en competenties. Vinden ze hun werkzaamheden echt leuk? En worden ze uitgedaagd? Misschien hebben ze wel onbenutte competenties of ambities om verder door te ontwikkelen. Bijvoorbeeld het aanbiedingen van trainingen kan ervoor zorgen dat je jouw medewerkers gemotiveerd houdt.

    • Burn-outs worden vaak veroorzaakt door onrealistische doelen die stress opleveren. Stel daarom redelijke doelen op voor jouw medewerkers en wees duidelijk welke activiteiten de hoogste prioriteit vereisen op de agenda. 

    • Hanteer tot slot passelijke werkuren en probeer medewerkers te sturen die het moeilijk vinden om hun werkdag af te sluiten. Probeer te monitoren of ze structureel doorwerken buiten de gangbare werktijden en voorkom dit.

    De voordelen van vitale medewerkers

    Vitale en mentaal gezonde medewerkers werken productiever, zijn minder snel ziek en hebben een hogere intrinsieke motivatie. Investeer in de mentale gezondheid van jouw medewerkers en creëer zo een krachtige organisatie waarin iedereen zich vitaal voelt. Nog een aanzienlijk voordeel van (mentaal) gezonde medewerkers is hun duurzame inzetbaarheid. Zij zijn op langere termijn productief en gemotiveerd om hun werkzaamheden te verrichten. Dat komt goed uit met de verhoogde pensioenleeftijd; we moeten namelijk langer door. Vergeet ten slotte niet dat je medewerkers het uithangbord zijn van jouw onderneming. Als zij hun werkzaamheden met plezier, energie en passie verrichten, stralen zij dit ook uit. Op deze manier creëer je een goed imago voor jouw onderneming. Het is toch veel aangenamer om zaken te doen met gezonde en energieke mensen? 

    Wil je de vitaliteit verbeteren op de werkvloer? Dan moet je aandacht besteden aan de gezondheid en het mentale welzijn van je medewerkers. En aandacht geven kost tijd. Zorg dus dat je de tijd die je hebt goed inricht. Lees bijvoorbeeld onze tips om tijd te besparen, zodat je tijd overhoudt om te besteden aan dingen die echt belangrijk zijn: zoals de ontwikkeling van een duurzame, gezonde organisatie.