Blog 

    Blog

    Actuele berichten, handige tips en meer info over ons bedrijf.

    19-05-2022

    Hoe zorg je voor voldoende financiële buffer om tegenslagen in je onderneming te voorkomen? 

    Sparen is als ondernemer een must. Het spreekt voor zich dat je geld apart zet voor de btw en de belasting, maar het is ook verstandig om een buffer op te bouwen of geld te sparen voor een investering. Met de stijgende energieprijzen en inflatie wordt een goede buffer belangrijker dan ooit. Maar hoeveel geld heb je nodig? En hoe bouw je het goed op? We geven je een aantal tips voor een goede en veilige financiële basis. 
    Voldoende buffer opbouwen en sparen

    Wat is een financiële buffer?

    Als we het hebben over een buffer voor ondernemers, dan gaat het om spaargeld dat je zelf hebt opgebouwd om ervoor te zorgen dat de wisselvalligheid van je onderneming jou persoonlijk niet raakt. Als ondernemer loop je nu eenmaal het risico dat je te maken krijgt met financiële tegenslagen. Het is daarom verstandig om zo'n buffer te hebben bijvoorbeeld in een periode met minder klanten, wanneer je te maken krijgt met wanbetalers of last hebt van de stijgende inflatie. In deze tijden zit jij safe; je hebt namelijk genoeg buffer om je vaste zakelijke kosten te betalen en daarnaast jezelf een salaris te betalen zodat je thuis niet in de knoop komt. Er zijn trouwens meer manieren om slim om te gaan met die stijgende inflatie, we vertellen je het in dit artikel.

    Hoe hoog moet je financiële buffer zijn?

    De hoogte van een financiële buffer is voor elke ondernemer natuurlijk anders. Zo heeft elke ondernemer te maken met verschillende kostenposten. Zo heb je als freelance copywriter, op een computer na, niet veel meer nodig. Terwijl je als eigenaar van een goedlopend restaurant elke maand veel meer vaste lasten hebt. Daarnaast hangt het er ook van of, én hoeveel mensen je in dienst hebt en wat voor rechtsvorm je voor jouw onderneming hanteert. Gelukkig zijn er handige rekensommen waarmee je jouw financiële buffer eenvoudig kunt berekenen. Volg de stappen hieronder om meer inzicht te krijgen in hoe hoog jouw buffer moet zijn.

    1. Creëer inzicht in je kosten

    Werk je met een duidelijk boekhoudprogramma of een overzichtelijk kasboek? Dan zie je snel wat je maandelijkse kosten zijn. Vervolgens is het handig om deze kosten op te splitsen in je vaste- en variabele kosten. Vaste kosten zijn bijvoorbeeld de maandelijkse rentelasten, de huur van je bedrijfspand en de kosten van personeel in loondienst. Variabele kosten zijn daarentegen afhankelijk van de productieomvang; hoe meer er geproduceerd wordt, hoe meer grondstoffen er nodig zijn. Een financiële buffer geeft je daarnaast ook de mogelijkheid om je privé kosten op te kunnen vangen als het even minder gaat met je bedrijf. Onder deze kosten vallen je huur of hypotheeklasten, eten en drinken, het zakgeld van je kinderen, autobelastingen, etc. Jouw persoonlijke situatie als ondernemer speelt dus ook een grote rol. 

    2. Financiële buffer berekenen

    Is het voor jou duidelijk wat je vaste lasten zijn iedere maand? Dan kun je de benodigde hoogte van je financiële buffer berekenen. Voor ondernemers wordt het aangeraden om voor minimaal een halfjaar tot een jaar een financiële buffer te hebben. Wanneer moet je dan beginnen met opbouwen hiervan? Aangeraden wordt (met name voor startende ondernemers) om hier drie jaar van tevoren mee te starten. Dat lijkt onmogelijk maar dat is het zeker niet. Daarnaast moet je als ondernemer goed onthouden: ondernemen is investeren in de toekomst. 

    3. Beleggen of investeren?

    Heb je een aardig bedrag gespaard? Goed bezig! Maar onthoud wel dat het geld op je spaarrekening in waarde zal dalen door de stijgende inflatie. Kijk eens of er nog iets overblijft en of je geld voor langere tijd kunt missen. Daarmee kun je de overweging maken om te gaan beleggen. Met name om je pensioen op te bouwen is dit een mooie oplossing. Daarnaast kun je als ondernemer investeren in allerlei zaken. Heb jij al geïnvesteerd of vind je het nog spannend om de eerste stap te zetten? Om ondernemerschap te stimuleren, heeft de Nederlandse overheid een aantal investeringsregelingen opgesteld. Als je als ondernemer investeert in bijvoorbeeld bedrijfsmiddelen, dan mag je onder bepaalde voorwaarden een bedrag van je winst aftrekken met de kleinschaligheidsinversteringsaftrek. Wist je dat er daarnaast speciale regelingen zijn voor erkende milieu- en energie-investeringen

    Wil jij een buffer opbouwen, maar heb je weinig inzicht in je inkomsten en uitgaven? Dan is het verstandig om een boekhouder in te schakelen. Met slimme software heb jij dan altijd en overal inzicht in hoe je onderneming eraantoe is. Plan gerust eens een vrijblijvende kennismaking met ons in, om te kijken wat we voor je kunnen betekenen.